• Denisa

Jedlá procházka: naučte se přírodu pozorovat jedlýma očima



Cítím obrovskou radost, že se mi podařilo zhmotnit nápad "jedlých procházek", který ke mně přišel před 5 lety. To jsme ještě bydleli v rodné Praze a já nepřestávala žasnout, co všechno se v tomhle městě dá nasbírat. Společně s holkama z Na Ovoce jsme pak plánovaly první jedlé procházky po několika pražských lokalitách. Ty nám ale dvě jara po sobě zhatila c.ovidová situace. Už jsem si zoufala, že se můj nápad snad ani nezrodí.


Postupně to ale přece jen přišlo, i když v úplně jiné podobě, než jsem si představovala. Z Prahy jsme se přestěhovali na Kokořínsko a tam uprostřed "divočiny" se uskutečnily první soukromé jedle-procházkové akce. Vydařily se a to mi společně s oblibou jedlých video procházek dodalo odvahu i energii, díky kterým se pro vás zrodily jedlé procházky pořádné!



Co je to ta jedlá procházka?


Jedlá procházka je výlet do přírody či městské zeleně spojený s poznáváním jedlých darů přímo venku v terénu. Na sběr vyrážíme ve všech ročních obdobích, v každém z nich totiž roste něco jiného. Jedlé procházky se nejčastěji odehrávají “v mém rajónu” v srdci Kokořínska, kde chodíme po loukách, lesích, polích i mezi skalami. Čas od času ale vyrážíme na "lov" i v Praze, jedlém městě, díky jehož hojnosti celý nápad vznikl.


Ať už se bude jedlá procházka konat kdekoli, naučím vás dívat se kolem “jedlýma očima”. Pozorovat rostliny, květy, stromy a houby v jejich přirozeném prostředí, všímat si jejich velikosti, tvaru, barvy, vůně... Můžete si je prohlédnout, osahat, ovonět a ochutnat samotné či pak upravené. Prostě poznat všemi smysly.


Procházíte se lesem, na čerstvém vzduchu a na každém kroku fascinovaně posloucháte o úžasném bohatství, které tu máme. K tomu si přihoďte radost z objevování, milou společnost a po procházce fantastickou ochutnávku a je z toho zážitek, na který budete dlouho vzpomínat nejen v kuchyni. S Denisou jste zkrátka v dobrých rukách, je to královna s velkýma jedlýma očima a léčivým srdcem! Kristýna

Ke každému “úlovku“ si přímo na místě povíme, jak ho rozpoznat, kdy, kde a jak často roste, jaké má léčivé účinky i s čím se nejčastěji plete. Poradím vám taky, jak divoké dary využít v kuchyni a jaká jídla s nimi lze ozvláštnit, doplnit či vylepšit. Nevynechám ani oblíbené kvašení a další způsoby konzervace.


Nedílnou a převelice důležitou součástí každé jedlé procházky je povídání s ochutnávkou divokých a prokvašených dobrot. Protože teprve když ochutnáte, když si vše “chuťově ohmatáte”, poznáte, jaké neuvěřitelné dobroty si můžete z nasbíraných darů připravit. A málem bych vám zapomněla říct, že se sejde příjemná skupina podobně naladěných lidí, a tak můžete sběračské radosti a objevy sdílet s ostatními.


Zajímá vás, kdy se koná nejbližší Jedlá procházka? Podívejte se tady.



Střípky z uplynulých jedlých procházek


Jaro

Poznávání: křídlatka, chmelové výhonky, pampeliška, trnky, borové šišky, sedmikrásky, hluchavky, divoká mrkev, česnáček, violky, divoká pažitka, šípky, kopřivy, ptačinec...


Ochutnávka: květové vody, divoký zelený quiche, slané lívance s kopřivami a tvarohem s divokou pažitkou a česnáčkem, kimči s česnekem medvědím, špendlíkové olivy, kvašená křídlatka s chilli, fermentovaný med s borovými šiškami...


Jedlá procházka s Divoženkou byla skvělá. Přestože nejsem začátečník, dozvěděla jsem se spoustu nových informací. Líbilo se mi ochutnávání a očichávání bylin cestou. Tahle přímá zkušenost nám pomůže při určování i při sběru. Závěrečná degustace mi zase otevřela nové chuťové obzory a zbavila mě předsudků. Už pokukuji po několika konkrétních bylinách a těším se, co nového vyzkouším. Děkuji a těším se zase příště! Jana

Podzim

Poznávání: kořen lopuchu, semena kopřiv, jitrocele, merlíku a netýkavek, chmel, divoká mrkev, dobromysl, křen, březovník, máta rolní, zlatobýl kanadský…


Ochutnávka: čaj ze šípkových větviček, fermentovaný kdoulovec s česnekem, kvašená denivková poupata, rybíz s česnekem, trnkové a dřínkové olivy a variace na umeocet, chilli omáčka s jablkem, kdoulovec s medem a bylinkami, šiškový med...


Doporučuji, pokud máte rádi přírodu a zvláště jedinečné Kokořínsko a chcete objevit, co z darů přírody můžete, díky tak "obyčejné" věci jako je sběr při procházce, připravit za zdravé dobroty. Denisa je jeden z největších odborníků na divoké jídlo u nás, pokud jste podobně naladěni, nesmíte její procházku vynechat. Veronika


Zimní houbová

Poznávání: hlíva, outkovka, březovník, Jidášovo ucho, klanolístka, pařezník, chaga, troudnatec, pevník, potočnice...


Ochutnávka: čaj houbový a "černý" oxidovaný ze šeříku, med fermentovaný s borovými šiškami a smrkovými výhonky, kdoulovcovo-jedlová voda, hlívové jerky, kysané zelí s hlívou, dýňovo-hlívové kimči, špendlíkové olivy


Už dřív mě lákalo vyrazit na takovou sběračskou procházku, jen jsem si sama netroufala. Vypravit se na lov s Denisou mi pomohlo získat chybějící sebedůvěru. Denisa je podle mě geniální a důvěryhodný zdroj informací. Navíc možnost podívat se přímo na místa, kde houby rostou, mi přijde jako nejlepší způsob minimálně pro houbové začátečníky-lovce, aby "potrénovali oko". Až vyrazí později sami, budou už alespoň zhruba vědět, kdy a kde zbystřit. To je něco, co se u stolu, z fotek nebo videí naučit nedá. Hned bych si to zopakovala. Bára

Doufám, že jste si udělali představu, jaké poklady můžete na Jedlé procházce objevovat a ochutnávat. Ve skutečnosti jsou procházky ještě bohatší: hojností i zážitky. Jste venku, tady a teď, poznáváte přírodní hojnost a můžete pocítit, že je o vás postaráno. Živá setkání a ještě v přírodě jen tak něco nenahradí a bývají inspirativní a nabíjející pro všechny strany.


Těším se, až se na další procházce potkám i s vámi!

Denisa, Divoženka v kuchyni


  • Chcete-li se naučit dívat se při jedlé procházce "jedlýma očima" a ochutnat všemožné divoké a prokvašené dobroty, okoukněte termíny procházek na Kokořínsku a v Praze.

  • Pokud nechcete propásnout další jedlé procházky, upište se do houbovo-jedlého adresáře. Dám vám přednostně emailem vědět, až vypíšu další termíny.