![divozenka v kuchyni_konzultace (2).JPG](https://static.wixstatic.com/media/40c239_0a2d016663c94024b22c4b364fb34db3~mv2.jpg/v1/crop/x_0,y_178,w_1382,h_662/fill/w_550,h_264,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/divozenka%20v%20kuchyni_konzultace%20(2)_JPG.jpg)
DIVOŽENKOVSKÉ KURZY
Chcete-li načerpat nadšení, znalosti a inspiraci a dopřát si zážitek s podobně, fermentačně či sběračsky, naladěnými lidmi můžete si vybrat z divoženkovských živých a online kurzů.
Naživo se prokvasíme zeleninou a kimči, připravíme si "černý" čaj z růže, vrhneme se na chilli omáčku, ocet a umeocet nebo budeme v terénu zkoumat jedlé rostliny a medicinální houby.
Online výpravy do vesmíru fermentace zahrnují zeleninu a bylinky i lahodné omáčky a pasty. Dále prozkoumáme přípravu oliv a umeoctů z místních darů a nově se můžete těšit na cestu do galaxie plné kimči. Sběračské online kurzy vás zase odkryjí svět místních dřevokazných hub.
Online kurzy kvašení
Dveře do království kvašení
Popis: Kurz, díky kterému proniknete do kvašení zeleniny. Kdykoliv na samostudium ve vlastním tempu.
Pro koho: začátečníci, mírně pokročilí, ti, kterým se zelenina stále nedaří
Délka: 4 týdny výuka
Kdy: kdykoliv, kurz běží samostatně na "automat"
![IMG_6966.JPG](https://static.wixstatic.com/media/40c239_771343aac9af45909b1b6fff1a95f86e~mv2.jpg/v1/crop/x_0,y_140,w_835,h_1071/fill/w_235,h_301,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/IMG_6966_JPG.jpg)
![IMG_7434.JPG](https://static.wixstatic.com/media/40c239_bc6cead814e5480e9a4743da649a2a32~mv2.jpg/v1/crop/x_0,y_53,w_922,h_1275/fill/w_64,h_89,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/IMG_7434_JPG.jpg)
Fermentované pozdní léto: omáčky, pesta a pasty
Popis: Kurz vás naučí připravovat fermentované omáčky, pesta a bylinkové a zeleninové pasty a používat je v kuchyni.
Pro koho: mírně pokročilí, co už doma zeleninu běžně kvasí
Délka: 2 týdny výuky + podpora
Kdy: další běh od 9. září 2024, v případě zájmu lze i rovnou,
přihlašování je otevřeno
Letní škola slaného ovocného kvašení
Popis: Kurz, díky kterému se zamilujete do kvašení ovoce naslano, v čele s variacemi na olivy a umeocet z místních plodin.
Pro koho: mírně pokročilí, co už doma běžně kvasí
Délka: 4 týdny výuka + moje aktivní podpora
Kdy: Kurz probíhá od června do srpna. Přihlašování na rok 2024 je otevřeno!
![divozenka v kuchyni_domaci olivy.jpg](https://static.wixstatic.com/media/40c239_0290d19ed7fa489e9098c37e5b3351d2~mv2.jpg/v1/crop/x_106,y_380,w_763,h_928/fill/w_71,h_86,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/divozenka%20v%20kuchyni_domaci%20olivy.jpg)
![IMG_7518.JPG](https://static.wixstatic.com/media/40c239_aceaa2d9e49d49eab9a96f97fb2848eb~mv2.jpg/v1/crop/x_66,y_196,w_788,h_1089/fill/w_65,h_90,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/IMG_7518_JPG.jpg)
Popis: Kurz, díky kterému se výroba kimči stane vaším denním kyselo-pálivo-umami chlebem. Různé sezónní variace a vaření s kimči.
Pro koho: mírně pokročilí, co už doma zeleninu běžně kvasí
Délka: 2 týdny + podpora
Kdy: Zájem o kimči je velký, a tak pro vás kurz pomalinku tvořím. Jestli chcete být první, komu dám vědět, až ho spustím, zapište se níže.
Kimči: zdravá závislot
Léčivě-houbové online kurzy
Kulinární poklad jménem sírovec
Popis: Kurz, ve kterém se dopodrobna a ze všech stran seznámíte s léčivým a velmi lahodným "chorošem", sírovcem žlutooranžových.
Pro koho: milovníky místních neobvyklých a medicinální hub
Kdy: červen - září 2024, na samostudium
![IMG_20230808_141438.jpg](https://static.wixstatic.com/media/40c239_2af06b99d53844c78a386c35fc12549f~mv2.jpg/v1/crop/x_99,y_264,w_604,h_770/fill/w_59,h_75,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/IMG_20230808_141438.jpg)
![IMG_4836.JPG](https://static.wixstatic.com/media/40c239_9d2febf33abc4aa5ae008c3d01186e24~mv2.jpg/v1/crop/x_0,y_82,w_1382,h_1911/fill/w_65,h_90,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/IMG_4836_JPG.jpg)
Popis: Obsáhlý kurz, ve kterém prozkoumáte krásu a potenciál u nás rostoucích dřevokazných hub. Čeká vás poznávání, sběr, léčivé účinky, zpracování kuchyňské i medicinální, zajímavosti o houbách, záplava fotek i videí a mnoho dalšího.
Pro koho: zájemce o místní dřevokazné houby, začátečníky i mírně pokročilé
Délka: kurz s dlouhodobou podporou
Kdy: podzim/zima 2024/25. Kurz pro vás právě tvořím. Zatím v něm vyrostla outkovka, lesklokorka, troudnatce a sírovec a brzo se objeví další. Pokud se upíšete na odkazu níže, dám vám vědět, až ho otevřu.
Léčivě-kulinární houbový kurz
Živé kurzy
Jedlé a léčivě-houbové procházky
![IMG_7767.jpg](https://static.wixstatic.com/media/40c239_a22bbb08b3c045b69c7b1c5f6c89ceb0~mv2.jpg/v1/crop/x_0,y_28,w_461,h_636/fill/w_58,h_79,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/IMG_7767.jpg)
-
Procházky v terénu s hledáním a poznáváním jedlých rostlin, květů, semen a kořenů nebo dřevokazných jedlých i medicinální hub
-
Povídání o tom, jak jednotlivé dary identifikovat, na co si dát pozor a jak je pak v kuchyni nebo domácí lékárně používat
-
U nás na chalupě (v zimě u kamen a v létě na zápraží) oběd s divoce prokvašenou ochutnávkou a aktuálními sezónními dary .
![IMG_7903.JPG](https://static.wixstatic.com/media/40c239_f98091b9907045eeb6f39557da2a8db3~mv2.jpg/v1/crop/x_50,y_127,w_820,h_1130/fill/w_59,h_81,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/IMG_7903_JPG.jpg)
Kurzy kvašení základní i pokročilejší
-
Během kurzu si osvojíte teorii i praxi kvašení.
-
Čeká vás oblíbená ochutnávka prokvašených dobrot.
-
Na konec si vlastnoručně připravíte zeleninu na domácí dokvašení.
-
Součástí kurzu jsou skripta v PDF.
Témata kurzů: základní techniky kvašení, chilli omáčka, kvašení bylinkových a zeleninový past, příprava jablečného octa, umeocta, kimči...
Kurzy "Ulov & nakvas"
![IMG_6755.JPG](https://static.wixstatic.com/media/40c239_81cd2176c13845069d0bf97b747d52b7~mv2.jpg/v1/crop/x_187,y_355,w_648,h_895/fill/w_58,h_79,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/IMG_6755_JPG.jpg)
-
Kurzy, které spojují vášně sběračské a fermentační.
-
U nás na Kokořínsku, ve volné přírodě nebo na zahradě nasbíráme sezónní bylinky, květy, ovoce a to vzápětí společně zpracujeme.
-
Dozvíte se potřebnou teorii i praxi a domů si odnesete plné skleničky na dokvašení.
-
Součástí kurzu je ochutnávka a skripta v PDF.
Témata kurzů: zelenina s jarními bylinkami, šeřík na "černý" čaj a do medu, výhonky a šišky jehličnanů kvašené nasladko i naslano, rybíz jako umeocet, špendlíky jako fermentované olivy...
![IMG_7247.JPG](https://static.wixstatic.com/media/40c239_b182776610ae4eed9f099ceab4b50675~mv2.jpg/v1/crop/x_52,y_131,w_608,h_833/fill/w_62,h_85,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/IMG_7247_JPG.jpg)
Soukromý kurz kvašení
-
Soukromý kurz kvašení u nás na Kokořínsku, u vás doma nebo ve firmě, jako narozeninový dárek, fermentační babinec či teambuilding.
-
Ochutnávka, fermentační teorie i praxe a vlastnoruční příprava zeleniny na kvašení.
-
Obvykle jako základní kurz kvašení. Možno se domluvit i na jiných tématech/technikách např. na kimči, chilli omáčce nebo výrobě octa.
Co o mých kurzech říkají účastníci?
Super kurz plný informací, který vřele doporučuji každému, kdo se rád učí nové věci, experimentuje, nerad vyhazuje jídlo a nerad kupuje mrtvé potraviny z marketů. Opravdu stojí za to :)
Barbora Benešová
"Od Denči mám již druhý fermentační kurz a opět můžu jen chválit. Lekce jsou přehledné, dobře zpracované i pro úplně začátečníky a jako bonus jsou kvalitní skripta pěkně do ruky a na založení do knihovny."
Lenka Krejčírová
Denisa, Divoženka, ale i žena, co divy zná a umí je báječně předat nám, co máme "běžnou" práci a život a přece nás baví pronikat do tajů a pokladů naší přírody. A navíc "vaří" (tedy spíš kvasí) jako michelinská (super) star! Počkejte až ochutnáte třeba kdoulovec v česneku. To je recept, který z ní nutně musím ještě vymámit! ;)
Tereza Matonohová
Zúčastnila jsem se již druhého kurzu u Divoženky a jsem opravdu ráda. Kurz byl velmi dobře sestavený, témata logicky navazovala, inspirativní recepty byly zajímavé a mnohdy překvapivé. Díky kurzu jsem si prohloubila znalosti o kvašení, kterému jsem naprosto propadla. Musím pochválit i skripta. Jsou perfektní, profesionálně udělaná, přehledná a velmi inspirativní. Vše je opravdu srozumitelně vysvětleno. Pokud jsem měla nějaký dotaz, vždy jsem dostala rychlou odpověď. Moc děkuji a těším se na nový kurz. Určitě se zúčastním
Jitka Pohanková
"Denisu vnímám jako opravdovou kvasící Královnu. Během kurzu jsem obdivovala, jak příjemně a jednoduše dokáže formulovat rady a odpovědi na mnohdy (pro mě) záhadné dotazy. Ví toho opravdu hodně, je cítit, že má mnohaleté zkušenosti a je to její velká vášeň. Proto doporučuju její kvasící kurzy všem, kteří se nebojí i těm, kteří se bojí. S Denisou se mi velká záhada snadno proměnila v zázračný kvasící svět plný zdravých dobrot. Získala jsem know-how, které už mi zůstane. A taky objevila osobnost, které v tomto (nejen) kvasícím ohledu plně důvěřuji. Děkuji za to."
Hedvika Řezáčová
"Kurz u Denisky byl opět skvělý a nabitý novými recepty a neformální příjemnou atmosférou. Doporučuju :-)."
Anna Benešová
Máte otázky? Sem s nimi!
Napište na denisa@divozenkavkuchyni.cz, na Messenger
Divoženky v kuchyni nebo rovnou volejte na 733 755 780.