DIVOŽENKOVSKÉ KURZY
Chcete-li načerpat nadšení, znalosti a inspiraci a dopřát si zážitek s podobně, fermentačně či sběračsky, naladěnými lidmi můžete si vybrat z divoženkovských živých a online kurzů.
Naživo se prokvasíme zeleninou a kimči, připravíme si "černý" čaj z růže, vrhneme se na chilli omáčku, ocet a umeocet nebo budeme v terénu zkoumat jedlé rostliny a medicinální houby.
Online výpravy do vesmíru fermentace zahrnují zeleninu a bylinky i lahodné omáčky a pasty. Dále prozkoumáme přípravu oliv a umeoctů z místních darů a nově se můžete těšit na cestu do galaxie plné kimči. Sběračské online kurzy vás zase odkryjí svět místních dřevokazných hub.
Online kurzy kvašení
Dveře do království kvašení
Popis: Kurz, díky kterému proniknete do kvašení zeleniny. Kdykoliv na samostudium ve vlastním tempu.
Pro koho: začátečníci, mírně pokročilí, ti, kterým se zelenina stále nedaří
Délka: 4 týdny výuka
Kdy: kdykoliv, kurz běží samostatně na "automat"
Fermentované pozdní léto: omáčky, pesta a pasty
Popis: Kurz vás naučí připravovat fermentované omáčky, pesta a bylinkové a zeleninové pasty a používat je v kuchyni.
Pro koho: mírně pokročilí, co už doma zeleninu běžně kvasí
Délka: 2 týdny výuky + podpora
Kdy: další běh od 9. září 2024, přihlašování otevřeno 30. 9.
Letní škola slaného ovocného kvašení
Popis: Kurz, díky kterému se zamilujete do kvašení ovoce naslano, v čele s variacemi na olivy a umeocet z místních plodin.
Pro koho: mírně pokročilí, co už doma běžně kvasí
Délka: 4 týdny výuka + moje aktivní podpora
Kdy: Kurz probíhá od června do srpna. Přihlašování pro rok 2024 uzavřeno. Pokud chcete dát vědět, až spustím další běh, upište se tady.
Popis: Kurz, díky kterému se výroba kimči stane vaším denním kyselo-pálivo-umami chlebem. Různé sezónní variace a vaření s kimči.
Pro koho: mírně pokročilí, co už doma zeleninu běžně kvasí
Délka: 2 týdny + podpora
Kdy: Zájem o kimči je velký, a tak pro vás kurz pomalinku tvořím. Jestli chcete být první, komu dám vědět, až ho spustím, zapište se níže.
Kimči: zdravá závislot
Léčivě-houbové online kurzy
Kulinární poklad jménem sírovec
Popis: Kurz, ve kterém se dopodrobna a ze všech stran seznámíte s léčivým a velmi lahodným "chorošem", sírovcem žlutooranžových.
Pro koho: milovníky místních neobvyklých a medicinální hub
Kdy: červen - září 2024, na samostudium
Popis: Obsáhlý kurz, ve kterém prozkoumáte krásu a potenciál u nás rostoucích dřevokazných hub. Čeká vás poznávání, sběr, léčivé účinky, zpracování kuchyňské i medicinální, zajímavosti o houbách, záplava fotek i videí a mnoho dalšího.
Pro koho: zájemce o místní dřevokazné houby, začátečníky i mírně pokročilé
Délka: kurz s dlouhodobou podporou
Kdy: podzim/zima 2024/25. Kurz pro vás právě tvořím. Zatím v něm vyrostla outkovka, lesklokorka, troudnatce a sírovec a brzo se objeví další. Pokud se upíšete na odkazu níže, dám vám vědět, až ho otevřu.
Léčivě-kulinární houbový kurz
Živé kurzy
Jedlé a léčivě-houbové procházky
-
Procházky v terénu s hledáním a poznáváním jedlých rostlin, květů, semen a kořenů nebo dřevokazných jedlých i medicinální hub
-
Povídání o tom, jak jednotlivé dary identifikovat, na co si dát pozor a jak je pak v kuchyni nebo domácí lékárně používat
-
U nás na chalupě (v zimě u kamen a v létě na zápraží) oběd s divoce prokvašenou ochutnávkou a aktuálními sezónními dary .
Kurzy kvašení základní i pokročilejší
-
Během kurzu si osvojíte teorii i praxi kvašení.
-
Čeká vás oblíbená ochutnávka prokvašených dobrot.
-
Na konec si vlastnoručně připravíte zeleninu na domácí dokvašení.
-
Součástí kurzu jsou skripta v PDF.
Témata kurzů: základní techniky kvašení, chilli omáčka, kvašení bylinkových a zeleninový past, příprava jablečného octa, umeocta, kimči...
Kurzy "Ulov & nakvas"
-
Kurzy, které spojují vášně sběračské a fermentační.
-
U nás na Kokořínsku, ve volné přírodě nebo na zahradě nasbíráme sezónní bylinky, květy, ovoce a to vzápětí společně zpracujeme.
-
Dozvíte se potřebnou teorii i praxi a domů si odnesete plné skleničky na dokvašení.
-
Součástí kurzu je ochutnávka a skripta v PDF.
Témata kurzů: zelenina s jarními bylinkami, šeřík na "černý" čaj a do medu, výhonky a šišky jehličnanů kvašené nasladko i naslano, rybíz jako umeocet, špendlíky jako fermentované olivy...
Soukromý kurz kvašení
-
Soukromý kurz kvašení u nás na Kokořínsku, u vás doma nebo ve firmě, jako narozeninový dárek, fermentační babinec či teambuilding.
-
Ochutnávka, fermentační teorie i praxe a vlastnoruční příprava zeleniny na kvašení.
-
Obvykle jako základní kurz kvašení. Možno se domluvit i na jiných tématech/technikách např. na kimči, chilli omáčce nebo výrobě octa.
Co o mých kurzech říkají účastníci?
Super kurz plný informací, který vřele doporučuji každému, kdo se rád učí nové věci, experimentuje, nerad vyhazuje jídlo a nerad kupuje mrtvé potraviny z marketů. Opravdu stojí za to :)
Barbora Benešová
"Od Denči mám již druhý fermentační kurz a opět můžu jen chválit. Lekce jsou přehledné, dobře zpracované i pro úplně začátečníky a jako bonus jsou kvalitní skripta pěkně do ruky a na založení do knihovny."
Lenka Krejčírová
Denisa, Divoženka, ale i žena, co divy zná a umí je báječně předat nám, co máme "běžnou" práci a život a přece nás baví pronikat do tajů a pokladů naší přírody. A navíc "vaří" (tedy spíš kvasí) jako michelinská (super) star! Počkejte až ochutnáte třeba kdoulovec v česneku. To je recept, který z ní nutně musím ještě vymámit! ;)
Tereza Matonohová
Zúčastnila jsem se již druhého kurzu u Divoženky a jsem opravdu ráda. Kurz byl velmi dobře sestavený, témata logicky navazovala, inspirativní recepty byly zajímavé a mnohdy překvapivé. Díky kurzu jsem si prohloubila znalosti o kvašení, kterému jsem naprosto propadla. Musím pochválit i skripta. Jsou perfektní, profesionálně udělaná, přehledná a velmi inspirativní. Vše je opravdu srozumitelně vysvětleno. Pokud jsem měla nějaký dotaz, vždy jsem dostala rychlou odpověď. Moc děkuji a těším se na nový kurz. Určitě se zúčastním
Jitka Pohanková
"Denisu vnímám jako opravdovou kvasící Královnu. Během kurzu jsem obdivovala, jak příjemně a jednoduše dokáže formulovat rady a odpovědi na mnohdy (pro mě) záhadné dotazy. Ví toho opravdu hodně, je cítit, že má mnohaleté zkušenosti a je to její velká vášeň. Proto doporučuju její kvasící kurzy všem, kteří se nebojí i těm, kteří se bojí. S Denisou se mi velká záhada snadno proměnila v zázračný kvasící svět plný zdravých dobrot. Získala jsem know-how, které už mi zůstane. A taky objevila osobnost, které v tomto (nejen) kvasícím ohledu plně důvěřuji. Děkuji za to."
Hedvika Řezáčová
"Kurz u Denisky byl opět skvělý a nabitý novými recepty a neformální příjemnou atmosférou. Doporučuju :-)."
Anna Benešová
Máte otázky? Sem s nimi!
Napište na denisa@divozenkavkuchyni.cz, na Messenger
Divoženky v kuchyni nebo rovnou volejte na 733 755 780.