top of page
divozenka v kuchyni_konzultace (2).JPG

DIVOŽENKOVSKÉ KURZY

Chcete-li načerpat nadšení, znalosti a inspiraci a dopřát si zážitek s podobně, fermentačně či sběračsky, naladěnými lidmi můžete si vybrat z divoženkovských živých a online kurzů.

 

Naživo se prokvasíme zeleninou a kimči, připravíme si "černý" čaj z růže, vrhneme se na chilli omáčku, ocet a umeocet nebo budeme v terénu zkoumat jedlé rostliny a medicinální houby.

Online výpravy do vesmíru fermentace zahrnují zeleninu a bylinky i lahodné omáčky a pasty. Dále prozkoumáme přípravu oliv a umeoctů z místních darů a nově se můžete těšit na cestu do galaxie plné kimči. Sběračské online kurzy vás zase odkryjí svět místních dřevokazných hub.

Online kurzy kvašení

Dveře do království kvašení

Popis: Kurz, díky kterému proniknete do kvašení zeleniny. Kdykoliv na samostudium ve vlastním tempu.

Pro koho: začátečníci, mírně pokročilí, ti, kterým se zelenina stále nedaří

Délka: 4 týdny výuka

Kdy: kdykoliv, kurz běží samostatně na "automat"

IMG_6966.JPG
IMG_7434.JPG

Fermentované pozdní léto: omáčky, pesta a pasty

Popis: Kurz vás naučí připravovat fermentované omáčky, pesta a bylinkové a zeleninové pasty a používat je v kuchyni. 

Pro koho: mírně pokročilí, co už doma zeleninu běžně kvasí

Délka: 2 týdny výuky + podpora

Kdy: další běh bude od 9. září 2024,

přihlašování je otevřeno

Letní škola slaného ovocného kvašení

Popis: Kurz, díky kterému se zamilujete do kvašení ovoce naslano, v čele s variacemi na olivy a umeocet z místních plodin. 

Pro koho: mírně pokročilí, co už doma běžně kvasí

Délka: 4 týdny výuka + moje aktivní podpora

Kdy:  Kurz probíhá od června do srpna. Přihlašování na rok 2024 je otevřeno!

divozenka v kuchyni_domaci olivy.jpg
IMG_7518.JPG

Popis: Kurz, díky kterému se výroba kimči stane vaším denním kyselo-pálivo-umami chlebem. Různé sezónní variace a vaření s kimči.

Pro koho: mírně pokročilí, co už doma zeleninu běžně kvasí

Délka: 2 týdny + podpora

Kdy: Zájem o kimči je velký, a tak pro vás kurz pomalinku tvořím. Jestli chcete být první, komu dám vědět, až ho spustím, zapište se níže.

Kimči: zdravá závislot

Léčivě-houbové online kurzy

Kulinární poklad jménem sírovec

Popis: Kurz, ve kterém se dopodrobna a ze všech stran seznámíte s léčivým a velmi lahodným "chorošem", sírovcem žlutooranžových. 

Pro koho: milovníky místních neobvyklých a medicinální hub

Kdy: červen - září 2024, na samostudium

IMG_20230808_141438.jpg
IMG_4836.JPG

Popis: Obsáhlý kurz, ve kterém prozkoumáte krásu a potenciál u nás rostoucích dřevokazných hub. Čeká vás poznávání, sběr, léčivé účinky, zpracování kuchyňské i medicinální, zajímavosti o houbách, záplava fotek i videí a mnoho dalšího.

Pro koho: zájemce o místní dřevokazné houby, začátečníky i mírně pokročilé 

Délka: kurz s dlouhodobou podporou 

Kdy: podzim/zima 2024/25. Kurz pro vás právě tvořím. Zatím v něm vyrostla outkovka, lesklokorka, troudnatce a sírovec a brzo se objeví další. Pokud se upíšete na odkazu níže, dám vám vědět, až ho otevřu. 

Léčivě-kulinární houbový kurz

Živé kurzy

Jedlé a léčivě-houbové procházky

IMG_7767.jpg
  • Procházky v terénu s hledáním a poznáváním jedlých rostlin, květů, semen a kořenů nebo dřevokazných jedlých i medicinální hub 

  • Povídání o tom, jak jednotlivé dary identifikovat, na co si dát pozor a jak je pak v kuchyni nebo domácí lékárně používat

  • U nás na chalupě (v zimě u kamen a v létě na zápraží) oběd s divoce prokvašenou ochutnávkou a aktuálními sezónními dary .
     

IMG_7903.JPG

Kurzy kvašení základní i pokročilejší

  • Během kurzu si osvojíte teorii i praxi kvašení.

  • Čeká vás oblíbená ochutnávka prokvašených dobrot.

  • Na konec si vlastnoručně připravíte zeleninu na domácí dokvašení.

  • Součástí kurzu jsou skripta v PDF. 
     

Témata kurzů: základní techniky kvašení, chilli omáčka, kvašení bylinkových a zeleninový past, příprava jablečného octa, umeocta, kimči...

Kurzy "Ulov & nakvas"

IMG_6755.JPG
  • Kurzy, které spojují vášně sběračské a fermentační. 

  • U nás na Kokořínsku, ve volné přírodě nebo na zahradě nasbíráme sezónní bylinky, květy, ovoce a to vzápětí společně zpracujeme. 

  • Dozvíte se potřebnou teorii i praxi a domů si odnesete plné skleničky na dokvašení.

  • Součástí kurzu je ochutnávka a skripta v PDF.
     

Témata kurzů: zelenina s jarními bylinkami, šeřík na "černý" čaj a do medu, výhonky a šišky jehličnanů kvašené nasladko i naslano, rybíz jako umeocet, špendlíky jako fermentované olivy...

IMG_7247.JPG

Soukromý kurz kvašení 

  • Soukromý kurz kvašení u nás na Kokořínsku, u vás doma nebo ve firmě, jako narozeninový dárek, fermentační babinec či teambuilding.

  • Ochutnávka, fermentační teorie i praxe a vlastnoruční příprava zeleniny na kvašení.
     

  • Obvykle jako základní kurz kvašení. Možno se domluvit i na jiných tématech/technikách např. na kimči, chilli omáčce nebo výrobě octa.

Kurzy_online_kurzy
Kurzy_zive kurzy

Co o mých kurzech říkají účastníci? 

Super kurz plný informací, který vřele doporučuji každému, kdo se rád učí nové věci, experimentuje, nerad vyhazuje jídlo a nerad kupuje mrtvé potraviny z marketů. Opravdu stojí za to :)

Barbora Benešová

"Od Denči mám již druhý fermentační kurz a opět můžu jen chválit. Lekce jsou přehledné, dobře zpracované i pro úplně začátečníky a jako bonus jsou kvalitní skripta pěkně do ruky a na založení do knihovny."

Lenka Krejčírová

Denisa, Divoženka, ale i žena, co divy zná a umí je báječně předat nám, co máme "běžnou" práci a život a přece nás baví pronikat do tajů a pokladů naší přírody. A navíc "vaří" (tedy spíš kvasí) jako michelinská (super) star! Počkejte až ochutnáte třeba kdoulovec v česneku. To je recept, který z ní nutně musím ještě vymámit! ;)

Tereza Matonohová

Zúčastnila jsem se již druhého kurzu u Divoženky a jsem opravdu ráda. Kurz byl velmi dobře sestavený, témata logicky navazovala, inspirativní recepty byly zajímavé a mnohdy překvapivé. Díky kurzu jsem si prohloubila znalosti o kvašení, kterému jsem naprosto propadla. Musím pochválit i skripta. Jsou perfektní, profesionálně udělaná, přehledná a velmi inspirativní. Vše je opravdu srozumitelně vysvětleno. Pokud jsem měla nějaký dotaz, vždy jsem dostala rychlou odpověď. Moc děkuji a těším se na nový kurz. Určitě se zúčastním

Jitka Pohanková

"Denisu vnímám jako opravdovou kvasící Královnu. Během kurzu jsem obdivovala, jak příjemně a jednoduše dokáže formulovat rady a odpovědi na mnohdy (pro mě) záhadné dotazy. Ví toho opravdu hodně, je cítit, že má mnohaleté zkušenosti a je to její velká vášeň. Proto doporučuju její kvasící kurzy všem, kteří se nebojí i těm, kteří se bojí. S Denisou se mi velká záhada snadno proměnila v zázračný kvasící svět plný zdravých dobrot. Získala jsem know-how, které už mi zůstane. A taky objevila osobnost, které v tomto (nejen) kvasícím ohledu plně důvěřuji. Děkuji za to."

Hedvika Řezáčová

"Kurz u Denisky byl opět skvělý a nabitý novými recepty a neformální příjemnou atmosférou. Doporučuju :-)."

 

Anna Benešová

Máte otázky? Sem s nimi!
Napište na denisa@divozenkavkuchyni.cz, na Messenger 
Divoženky v kuchyni nebo rovnou volejte na 733 755 780.

Krásné dny plné sběru a kvašení vám přeju!
Denisa, Divoženka v kuchyni

bottom of page