top of page

LEDEN/ÚNOR 2023

Zimní houbová procházka

  • Jedlá procházka zaměřená na jedlé a léčivé dřevokazné houby

  • Budu o ní informovat jen několik dní předem, podle aktuální houbové situace. 

  • Pokud ji nechcete propásnout, registrujte se raději ve formuláři níže. Dám vám pak emailem vědět.

 

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1250 Kč

ÚNOR

11. 2.  Kurz kvašení: základy

  • teorie a praxe kvašení zeleniny ve vlastní šťávě a v solném roztoku

  • vlastnoruční příprava zelí a zeleninové směsi v roztoku na domácí dokvašení 

  • bohatá ochutnávka kvašených dobrot

  • skripta kvašení zeleniny v PDF
     

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

26. 2.  Kurz kvašení: kimči

  • teorie a praxe kvašení kimči

  • vlastnoruční příprava kimči na domácí dokvašení, včetně nasolování a rýžové pasty 

  • bohatá ochutnávka kvašených dobrot

  • miso polévka s kimči k obědu

  • skripta přípravy kimči v PDF
     

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1250 Kč

BŘEZEN

11. 3.  Kurz kvašení: ovesný jogurt

  • teorie a praxe výroby ovesného jogurtu bez kupovaných probiotik a speciálních přístrojů

  • poznáte a naučíte se různé způsoby fermentace ovsa pro rozdílnou chuť i konzistenci 

  • ochutnávka jogurtů s domácími medovými a ovocnými dobrotami

  • ochutnávka kvašených dobrot

  • ovesné shrnutí v PDF
     

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

18. 3.  Jedlá procházka Petřín pro Na Ovoce

  • procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek, které najdete ve městě

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka divokých i kvašených dobrot

  • Podrobně si o Jedlých procházkách můžete přečíst tady.

 

Kde: Praha, Zahrada Kinských a Petřínské sady

Pořádá: Na Ovoce, já budu lektorovat

Cena: 950 Kč

Dárkový poukaz: Chcete-li divoženkovský dárkový poukaz použít na tuto akci, nehlaste se, prosím, přes NO, ale napište mi na denisa@divozenkavkuchyni.cz.

DUBEN

1. 4.  Jedlá procházka Letná pro Na Ovoce

  • procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek, které najdete ve městě

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka divokých i kvašených dobrot

  • Podrobně si o Jedlých procházkách můžete přečíst tady.

 

Kde: Praha, Letenské sady a okolí

Pořádá: Na Ovoce, já budu lektorovat

Cena: 950 Kč

Dárkový poukaz: Chcete-li divoženkovský dárkový poukaz použít na tuto akci, nehlaste se, prosím, přes NO, ale napište mi na denisa@divozenkavkuchyni.cz.

16. 4.  Ulov & nakvas: divoké jarní býlí

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení zeleniny

  • kratší jedlá procházka spojená s poznáváním a sběrem aktuálních jedlých rostlin  

  • teorie a praxe kvašení zeleniny ve vlastní šťávě a v solném roztoku

  • vlastnoruční příprava zelí a zeleninové směsi v roztoku s jarním býlím na domácí dokvašení 

  • bohatá ochutnávka kvašených dobrot

  • zelený divoký quiche (slaný koláč) k obědu

  • skripta kvašení zeleniny v PDF

 

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1450 Kč

29. 4.  Ulov & nakvas: divoké jarní kimči 

  • kombinace sběru a kurzu kvašení kimči

  • kratší procházka spojená se sběrem křídlatky a česneku podivného 

  • teorie a praxe kvašení kimči s přihlédnutím k jarní zelenině a aktuálním jedlým rostlinám

  • vlastnoruční příprava kimči na domácí dokvašení, včetně nasolování a rýžové pasty 

  • bohatá ochutnávka kvašených dobrot

  • miso polévka s kimči a jarním býlím k obědu

  • skripta přípravy kimči v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1550 Kč

divozenka v kuchyni_kurzy.jpg

Co chystám na další měsíce?

  • Kurzy kvašení: základy a kimči

  • Jedlé procházky v Praze i na Kokořínsku

  • Ulov & nakvas: hlíva, jarní býlí, křídlatkové kimči, smrkové výhonky a borové šišky nebo třeba šeříkové květy

Chcete-li dostávat informace o chystaných akcích, můžete se zapsat do formuláře, a já vám je zašlu do vaší emailové schránky.

Co o kurzech a jedlých procházkách říkají účastníci? 

Celý koncept "jedle procházky" mě upřímně nadchnul. Jednak mě překvapilo, že i v zimě je možné vyrazit na sběr a jednak mi přijde mnohem zajímavější vyrazit ven a učit se za pochodu poznávat nejen houby, ale i místa, kde je hledat a přímo si to tak osahat

 

Bára, účastnice Zimní houbové procházky

Až v kurzu jsem se skutečně naučila technikám kvašení. Ač jsem to předtím již několikrát zkoušela, výsledky se nedostavovaly, nebyla jsem si jistá a tuto činnost zavrhla. Díky Denise jsem pochopila základy a mám pocit, že chci vyzkoušet kvasit všechno co roste!

 

Iva, účastnice Základního kurzu kvašení

Bylo to nádherně odpoledne, inspirativní prostory a neuvěřitelně příjemná a přirozená Denisa. Člověk měl pocit jako by v chalupě už byl několikrát a Denisu znal dlouho. A vlastně to pro mě nebylo ani tak o Kimči, i když je výborné, ale spíš o nasměrování kudy mám v životě jít. Už se těším na další kurz :-)

Martina, účastnice Kurzu kvašení kimči

Nejdůležitější mi přišlo průběžné ochutnávání (a očichávání) bylin a plodů, které jsme na procházce potkali. Takhle přímá zkušenost s poznáváním pod důvěryhodným vedením je nenahraditelná. Závěrečná degustace mi zase otevřela nové chuťové obzory a zbavila mě některých předsudků.

 

Tereza, účastnice Podzimní jedlé procházky

Kdoulovec je pro mě úplně nová plodina. Když byl vypsán kurz na jeho kvašení, tak jsem neváhala. U Divoženky se vždy sejdou úžasní lidé a Denisa navíc připraví i mnoho ochutnávek, které probudí na jazyku pohárky, o kterých člověk ani nevěděl, že je má. 

Hanka, pravidelné účastnice živých kurzu, tady konkrétně Kvašení: kdoulovec 3x jinak

Kurz jablkobraní je přesně pro lidi, kteří mají spousty těch kulatých plodů na zahrádce nebo je milují jako já. Těch šest provoněných hodin rozhodně nebyla ztráta času. Naopak.jsme hodně získaly. Čichové i chuťové buňky si přišly na své a šedá kůra mozková při vstřebávání teorie taky nepřišla zkrátka. Příští rok přijedu zase :) Ta jablka, společné česání, zpracování jablíček, tlachání, které nám ženským chybí od dob, kdy jsme přestaly drhnout peří :)))

Marie, účastnice kurzu Jablkobraní: velkokurz zpracování jablek

Na kurzu jsem se naučila pro mě techniky fermentace v medu a výrobu oxidovaného čaje z bylin. Pro mě ještě důležitější je, že ve mě kurz a Denisin přístup ke vzbudil zvědavost a chuť objevovat a zkoušet, co je možné kde najít a připravit. Když teď jdu přírodou, koukám na ni jinýma očima, vidím možnosti, které jsem předtím neviděla. Za to moc děkuju.

Jitka, účastnice kurzu Ulov & nakvas: šeříkové květy

Co mají živé akce společného?

  • Mou osobu jako přátelskou a nadšenou lektorku.

  • Neformální přístup i prostor, trochu punk.

  • Ochutnávku všemožných dobrot divokých i kvašených. Zeleninových, ovocných, bylinkových, omáčkových, medových, olivových... To abyste vše okusily všemi smysly a poznali šíři nekonečného vesmíru fermentace i hojnost přírodních darů.

denisa_divozenka v kuchyni_edited.jpg

Máte otázky? Sem s nimi!

Napište mi na denisa@divozenkavkuchyni.cz, na Messenger Divoženky v kuchyni nebo rovnou volejte na 733 755 780.

Těším se s vámi už brzo na viděnou i na kvašenou!
Denisa, Divoženka v kuchyni

20211009_140758_edited.jpg

ŽIVÉ AKCE

Milí, volali jste po živých akcích, mně také přinášejí radost (víc než ty onlinové), takže jich bude letos hodně.
 

Tady bydlí jejich přehled. Zatím neúplný a nevymazlený, ale je tu a postupně budu přidávat další. 

A pokud jste na divoženkovské akci ještě nebyli, o různých typech kurzů si přečtěte tady a na ohlasy účastníků se mrkněte níže na téhle stránce. Tam se taky můžete registrovat k odběru informací o aktuálních akcích.

bottom of page