top of page
20211009_140758_edited.jpg

ŽIVÉ AKCE

Milí, volali jste po živých akcích, mně také přinášejí radost, takže jich bude hodně.
 

Tady bydlí jejich přehled. Průběžně podle sezóny a momentální inspirace přidávám další. 

A pokud jste na divoženkovské akci ještě nebyli, o různých typech kurzů si přečtěte tady a na ohlasy účastníků se mrkněte níže na téhle stránce. Tam se taky můžete registrovat k odběru informací o aktuálních akcích.

DUBEN

27. 4.  Jedlá procházka na Kokořínsku

  • ​Jedlá procházka zaměřená na poznáváním jedlých rostlin, kořenů a květů, (nějaké houby určitě taky potkáme), sezónních i trvalek, v "mém rajónu" na Kokořínsku

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • oběd s divokými i kvašenými dobrotami

  • Podrobně si o Jedlých procházkách můžete přečíst tady.

 

Kde: Kokořínsko

Délka: 5 hodin

Cena: 1 950 Kč

KVĚTEN

NOVÝ KURZ  11. 5.  Ulov & nakvas: divoké jarní kimči 

  • nová a jedinečná kombinace sběru a kurzu kvašení kimči

  • kratší procházka spojená se sběrem křídlatky a česneku podivného 

  • teorie a praxe kvašení kimči s přihlédnutím k jarní zelenině a aktuálním jedlým rostlinám

  • vlastnoruční příprava sezónního kimči (a budete-li chtít s přídavkem nasbíraného jedlého býlí a sírovcem) na domácí dokvašení, včetně nasolování a rýžové pasty 

  • bohatá ochutnávka kvašených dobrot

  • miso polévka s kimči a jarním býlím k obědu

  • skripta přípravy kimči v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Délka: 6 hodin

Cena: 2 150 Kč

25. 5.  Ulov & nakvas: dary jehličnanů

  • kombinace sběru a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční trhání smrkových výhonků, borové šišky předem nasbírám já

  • povídání o použití jehličnanů v kuchyni

  • šišky si společně naložíme do medu, ze smrkových výhonků si připravíme sůl a přidáme je na kvašení k jarní zelenině

  • oběd s divokými i prokvašenými dobrotami, vč. těch jehličnanových

  • skripta kvašení zeleniny a v medu v PDF
     

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Délka: 4 hodiny

Cena: 1 850 Kč

ČERVEN

NOVÝ KURZ  8. 6.  Ulov & uvař: sírovec 

  • nová a jedinečná kombinace sběru a kurzu vaření sírovce, fantastické jedlé a léčivé dřevokazné houby

  • kratší procházka spojená se obhlídkou míst (a budeme-li mít štěstí i se sběrem), kde sírovec roste 

  • jak sírovec poznat; kde, kdy a jak ho "lovit",  lahodně upravovat v kuchyni a preventivně používat v domácí lékárně

  • společné vaření a pojídání několika sírovcových pokrmů 

  • bohatá ochutnávka divokých a kvašených dobrot, včetně těch houbových

  • sírovcová skripta v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Délka: 5 hodin

Cena: 1 950 Kč

Soukromá léčivě houbová procházka

  • Jedlá procházka zaměřená na jedlé a léčivé dřevokazné houby.

  • Hledání a poznávání hub přímo v terénu (kde rostou, poznávací znaky, s čím si je můžete splést, použití v lékárně i kuchyni)

  • U nás na chalupě (v zimě v teple u kamen, v létě pak venku na zápraží) povídání o zpracování a houbových knihách + bohatá houbová a prokvašená ochutnávka.

  • Ideální dobou na poznávání a sběr dřevokazných hub je zima, procházku je však možné udělat kdykoliv během roku, jen ty sezónní houby budou jiné.

  • Nově jsou součástí i skripta s 11 podrobnými profily hub v PDF

  • Pokud jste nestihli vypsané termíny, můžete jen přes týden, jste velcí introverti nebo chcete něco speciálního, nabízím soukromé léčivě-houbové procházky na míru

  • Prosím, vyplňte formulář na odkazu (udělám si představu, co konkrétně vás zajímá) a já se vám pak ozvu emailem a domluvíme se.

 

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Délka: 2-6 hodin dle domluvy

Počet účastníků: max 10

Cena dle délky a počtu účastníků: min 6 500 Kč/procházku

divozenka v kuchyni_kurzy.jpg

Co chystám na další měsíce?

  • Kurzy kvašení: základy a kimči

  • Jedlé procházky v Praze i na Kokořínsku

  • Léčivě-houbové procházky na Kokořínsku

  • Ulov & nakvas podle sezóny třeba: hlíva, jarní býlí, křídlatkové kimči, smrkové výhonky a borové šišky, šeříkové květy nebo sírovec

Chcete-li dostávat informace o chystaných akcích, můžete se zapsat do formuláře, a já vám je zašlu do vaší emailové schránky.

Co o kurzech a jedlých procházkách říkají účastníci? 

Celý koncept "jedle procházky" mě upřímně nadchnul. Jednak mě překvapilo, že i v zimě je možné vyrazit na sběr a jednak mi přijde mnohem zajímavější vyrazit ven a učit se za pochodu poznávat nejen houby, ale i místa, kde je hledat a přímo si to tak osahat

 

Bára, účastnice Zimní houbové procházky

Až v kurzu jsem se skutečně naučila technikám kvašení. Ač jsem to předtím již několikrát zkoušela, výsledky se nedostavovaly, nebyla jsem si jistá a tuto činnost zavrhla. Díky Denise jsem pochopila základy a mám pocit, že chci vyzkoušet kvasit všechno co roste!

 

Iva, účastnice Základního kurzu kvašení

Bylo to nádherně odpoledne, inspirativní prostory a neuvěřitelně příjemná a přirozená Denisa. Člověk měl pocit jako by v chalupě už byl několikrát a Denisu znal dlouho. A vlastně to pro mě nebylo ani tak o Kimči, i když je výborné, ale spíš o nasměrování kudy mám v životě jít. Už se těším na další kurz :-)

Martina, účastnice Kurzu kvašení kimči

Nejdůležitější mi přišlo průběžné ochutnávání (a očichávání) bylin a plodů, které jsme na procházce potkali. Takhle přímá zkušenost s poznáváním pod důvěryhodným vedením je nenahraditelná. Závěrečná degustace mi zase otevřela nové chuťové obzory a zbavila mě některých předsudků.

 

Tereza, účastnice Podzimní jedlé procházky

Kdoulovec je pro mě úplně nová plodina. Když byl vypsán kurz na jeho kvašení, tak jsem neváhala. U Divoženky se vždy sejdou úžasní lidé a Denisa navíc připraví i mnoho ochutnávek, které probudí na jazyku pohárky, o kterých člověk ani nevěděl, že je má. 

Hanka, pravidelné účastnice živých kurzu, tady konkrétně Kvašení: kdoulovec 3x jinak

Kurz jablkobraní je přesně pro lidi, kteří mají spousty těch kulatých plodů na zahrádce nebo je milují jako já. Těch šest provoněných hodin rozhodně nebyla ztráta času. Naopak.jsme hodně získaly. Čichové i chuťové buňky si přišly na své a šedá kůra mozková při vstřebávání teorie taky nepřišla zkrátka. Příští rok přijedu zase :) Ta jablka, společné česání, zpracování jablíček, tlachání, které nám ženským chybí od dob, kdy jsme přestaly drhnout peří :)))

Marie, účastnice kurzu Jablkobraní: velkokurz zpracování jablek

Na kurzu jsem se naučila pro mě techniky fermentace v medu a výrobu oxidovaného čaje z bylin. Pro mě ještě důležitější je, že ve mě kurz a Denisin přístup ke vzbudil zvědavost a chuť objevovat a zkoušet, co je možné kde najít a připravit. Když teď jdu přírodou, koukám na ni jinýma očima, vidím možnosti, které jsem předtím neviděla. Za to moc děkuju.

Jitka, účastnice kurzu Ulov & nakvas: šeříkové květy

Co mají živé akce společného?

  • Mou osobu jako přátelskou a nadšenou lektorku.

  • Neformální přístup i prostor, trochu punk.

  • Ochutnávku všemožných dobrot divokých i kvašených. Zeleninových, ovocných, bylinkových, omáčkových, medových, olivových... To abyste vše okusili všemi smysly a poznali šíři nekonečného vesmíru fermentace i hojnost přírodních darů.

denisa_divozenka v kuchyni_edited.jpg

Máte otázky? Sem s nimi!

Napište mi na denisa@divozenkavkuchyni.cz nebo rovnou volejte na 733 755 780.

Těším se s vámi už brzo na viděnou i na kvašenou!
Denisa, Divoženka v kuchyni

formular
bottom of page