Divoký zelený koláč nóbrž quiche



Slané kulaté koláče z planých jedlých rostlin považuju za rukopis své divoce-experimentální kuchyně. Peču je spoustu let, nadšeně a intenzivně hlavně na jaře, kdy je nabídka "divoké zeleniny" velmi široká a rostliny jsou křehčí a chuťově jemnější než po zbytek roku. Konečně je tady i pro vás a já jsem zvědavá a taky trochu nervózní, jak vám zachutnají.


Ještě než se dostaneme k samotným zeleným náplním, ráda bych vám pověděla něco o quichi. Quiche (čti kiš) je slaný koláč francouzského původu z křehkého máslového těsta, plný smetany a sýru, který se dneska peče v bezpočtu variant skoro po celém světě. Pokud vás zajímá ten tučný klasický, raději dál nečtěte.


Můj zelený divoký totiž neuplácí a živočišnými produkty šetří (nebo se dá připravit i bez nich). Přesto je chutný a navíc na něj potřebujete jen pár obyčejných surovin. Náplň můžete obměňovat podle toho, co zrovna jedlého potkáte. Jako korpus vám doporučuju osvědčené křehké těsto s olivovým olejem, o kterém jsem básnila nedávno.


Zelený quiche je velmi variabilní. S intenzitou chuti i odstínem zeleně si můžete hrát podle sezóny i pokročilosti sběru jedlých rostlin. Při "nejhorším" si vystačíte s pěstovaným špenátem, rukolou a ředkvičkovými listy.


Jaké jedlé rostliny můžete do zeleného quiche použít?


Jejich výčet by si vyžádal několik samostatných článků. Pojďme se podívat na ty základní a nejčastější:

  • Kopřiva - výživná, chuťově poměrně jemná, všude roste a každý ji pozná. Pro začátečníky ideální, klidně i samotná. Na koláč ji doporučuju spařit. Nejen kvůli případnému pálení rukou, ale aby byla v koláči šťavnatější. Má při pečení tendenci vysychat.

  • Bršlice, šťovík, česnáček, ptačinec žabinec, divoké česneky (pažitka, česnek podivný a medvědí), hluchavky, merlíky a lebedy, popenec, mladé pampeliškové listy...

  • Další jedlé rostliny nejdete v jedlých video procházkách nebo se můžete inspirovat výběry Jedlé rostliny na Instagramu Divoženka v kuchyni.

Jak udělat divoké koláče jemnější


Zelené koláče se osvědčily spíše ze směsi jedlých rostlin než z jednoho druhu. Naše jazýčky jsou vyšlechtěnou zeleninou a průmyslově vyráběnými potravinami zhýčkané, a tak chuť čistě divokých jídel často lidi překvapí.


Nejste-li na divoké chutě zvyklí, doporučuju si na koláč vybrat rostliny jemnější (stačí je ochutnat syrové). Pro začátek dát více známých surovin třeba sýru a vajec a kombinovat jedlé rostliny se sladkou zeleninu. U nás na celé čáře vyhrává cibule, můžete použít také brambory, dýni, mrkev nebo pastiňák.



Další možnosti náplní


Jak už jsem psala výše, zelené náplně můžete různě obměňovat. Obvykle používám vejce a trochu něčeho mléčného bílého např. jogurt, krémový sýr, pomazánkové máslo. Pokud chcete čistě rostlinnou variantu, nabízí se rostlinná smetana, tofu, bílé máslové fazole, uvařené brambory, slunečnicová semínka a na zahuštění hraška, lněná semínka nebo chia.


Ne každého čistě zelený koláč naláká. Kvůli kráse i dodatečné chuti doporučuju koláč dozdobit. Jedlými květy a listy, tofu na kostičky, strouhaným sýrem, vajíčkem nebo vytvarovanými odřezky z křehkého těsta.

Divoký zelený quiche

Porce: pro 4 osoby jako hlavní jídlo Příprava: 45 minut + čas na sběr jedlých rostlin Vybavení: mixér, kulatá nízká koláčová forma o průměru 25 cm (případně hrnec, pekáček nebo pánev, která může do trouby), pečicí papír, kamínky či fazole na předpékání křehkého těsta

Suroviny:

  • domácí křehké těsto, příp. kupované slané křehké či listové těsto

  • nesmyslné množství cibulí, 8 a více

  • olivový olej

  • 2 a více velkých hrstí jarních bylinek (viz výše), nejlépe v namíchaných, nasekaných nahrubo

  • 1 šťastné vejce

  • 2-4 PL neochuceného pomazánkového másla, čerstvého sýra či bílého jogurtu

  • 1 ČL soli

  • špetka mletého římského kmínu

  • něco na dozdobení (volitelné)

Postup: Cibuli nakrájejte na půlkolečka a osmahněte ji na oleji s polovinou soli dozlatova až do světle hněda. Odhadem 15 min. Čím déle budete cibuli dělat, tím bude výsledná chuť koláče lepší.

Zatímco se cibule smaží, dejte troubu předehřát na 180 - 200 ºC. Bylinky nakrájejte nahrubo. Kopřivy doporučuju nejdříve spařit (viz výše).

Odpočaté těsto vyválejte na velikost formy. Pokud by se příliš drolilo, můžete ho do formy namačkat prsty. Těsto, které kouká přes okraj formy, ostříhejte nůžkami. Můžeme ho upéct zvlášť jako krekry nebo jím koláč dozdobit. Křehké těsto je potřeba nejdříve předpéct bez náplně, tedy naslepo 10 min. Těsto propíchejte na několika místech vidličkou a položte na něj pečící papír, který je větší než forma. Na papír nasypejte malé oblázky nebo fazole, které zajistí, aby se nám těsto nezvedalo.


Předpečené těsto vyndejte z trouby a a sundejte z něj pečicí papír se zatížením. Teplotu snižte, odhadem na 170 ºC. Zatímco se bude těsto předpékat a cibule smažit, připravte si zbytek náplně. Vejce rozmixujte s pomazánkovým máslem apod., druhou částí soli a jedlými rostlinami. Barva náplně se bude lišit podle druhu použitých bylinek i jemnosti rozmixování.

Na předpečené těsto rozprostřete osmahnutou cibuli a zalijte rozmixovanou směsí. Formou jemně zatřepeme, aby se tekutina prolila mezi cibuli. Případně dozdobte. Pečte na 170 ºC přibližně 20 min. Že je koláč hotový, poznáte podle zlatavé barvy těsta a skoro tuhé náplně. Náplň bude po vyndání z trouby ještě dále tuhnout.


Koláč servírujte teplý nebo studený třeba se zeleninovým salátem nebo krémovou polévkou.

Dobrou chuť!

Napište mi, jak se vám koláč povedl.

Svoje dozajista krásné zelené quiche můžete také sdílet na sociálních sítích a označit je @divozenkavkuchyni nebo hashtagem #zelenyquiche.


Denisa, Divoženka v kuchyni