únor
 

26. 2.  13 - 16 Základní techniky kvašení 

  • teorie a praxe kvašení zeleniny ve vlastní šťávě a v solném roztoku

  • ochutnávka kvašených dobrot

  • vlastnoruční příprava zelí a zeleninové směsi v roztoku na domácí dokvašení 

  • skripta kvašení zeleniny v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 850 Kč

březen
 

19. 3.  11 - 14 Jedlá procházka Praha Letná

  • procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek, které najdete ve městě

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • malá ochutnávka divokých i kvašených dobrot

Kde: Praha, Letná

Cena: 950 Kč

9. 4.  Ulov & nakvas: jarní býlí 

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení zeleniny

  • kratší jedlá procházka spojená se sběrem aktuálních jedlých rostlin

  • nasbírané jedlé rostliny si nakvasíte se zeleninou

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta kvašení zeleniny v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

23. 4.  Jedlá procházka na Kokořínsku

  • procházka spojená s poznáváním aktuálních jedlých rostlin v mém rajónu

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot

  • Podrobně o Jedlých procházkách tady.

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 950 Kč

7. 5.  Jedlá procházka na Kokořínsku

  • procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek v mém rajónu

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot

  • Podrobně o Jedlých procházkách tady.

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 950 Kč

23. 7.  Ulov & nakvas: červený rybíz

  • kombinace sběru a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční česání červeného rybízu u nás na zahradě a povídání o jeho použití v kuchyni

  • nasbíraný rybíz si pak třemi způsoby upravíte a odnesete domů na dokvašení: jako "zavřeninu", naslano jako umeocet a nasladko v medu  

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta - návod na umeocet a kvašení bobulí v medu v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

duben
 

3. 4.  Jedlá procházka Praha Letná pro Na Ovoce

  • procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek, které najdete ve městě

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka divokých i kvašených dobrot

  • Podrobně o Jedlých procházkách tady.

Kde: Praha, Letná

Cena: 950 Kč

Pořádá: Na Ovoce, já budu lektorovat, přihlašování najdete tady.

9. 4.  11 - 15 Ulov & nakvas: jarní býlí 

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení zeleniny

  • kratší jedlá procházka spojená se sběrem aktuálních jedlých rostlin

  • nasbírané jedlé rostliny si nakvasíte se zeleninou

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta kvašení zeleniny v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

23. 4.   11 - 15 Jedlá procházka na Kokořínsku

  • procházka spojená s poznáváním aktuálních jedlých rostlin v mém rajónu

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 950 Kč

13. 8.  Jedlá procházka podpořená Feldenkraisovou metodou

  • společná akce s dlouholetou kamarádkou, jogínkou a lektorkou Feldenkraisovy metody Veronikou Švecovou, více o ní tady

  • propojení jemného vědomého pohybu, jedlé procházky a jedinečné atmosféry naší roubenky a přírody Kokořínska

  • 2x cvičení (lekce) Feldenkraisovy metody

  • procházka spojená s poznáváním aktuálních jedlých rostlin v mém rajónu

  • společný vegetariánský oběd s bohatou divoce-prokvašenou ochutnávkou

  • Podrobně o Jedlých procházkách tady.

 

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 1650 Kč

slane ovocna ochutnavka_titulka.jpg

Letní slaně ovocná ochutnávka

Dva slaně prokvašené recepty, které vás osvěží v horkých letních dnech: rybíz s česnekem a melounové slupky s mátou.

květen
 

7. 5.  11 - 15 Jedlá procházka na Kokořínsku

  • procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek v mém rajónu

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 950 Kč

Ulov & nakvas: šeřík

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční sběr šeříkových květů s povídáním o použití jedlých květů v kuchyni

  • následné vlastnoruční zpracování šeříku na "černý čaj" a fermentovaný med 

  • ochutnávka různých oxidovaných čajů i fermentovaného medu

  • skripta v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Kdy: polovina května 15. n. 21., upřesněno podle kvetení šeříku

Délka: 3-4 hodiny

Cena: 1050 Kč

21. 5.  Ulov & nakvas: šeříkové květy

  • kombinace sběru a kurzu kvašení 

  • sběr šeříkových květů u nás na zahradě s povídáním o použití jedlých květů v kuchyni

  • následné vlastnoruční zpracování šeříku na "černý čaj" a fermentovaný med 

  • ochutnávka různých oxidovaných čajů i fermentovaného medu

  • skripta přípravy květů v medu a oxidovaného čaje v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

červen
 

4. 6.  11 - 15 Ulov & nakvas: borové šišky a smrkové výhonky

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční sběr smrkových výhonků a borových šišek a povídání o jejich použití v kuchyni

  • nasbírané šišky a výhonky si pak nakvasíte se zeleninou i v medu

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot, vč. těch jehličnanových

  • skripta kvašení zeleniny a v medu v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

červenec
 

Ulov & nakvas: špendlíkové olivy

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční sběr mirabelek či myrobalánů a povídání o jejich použití v kuchyni

  • nasbírané "špendlíky" si pak nakvasíte ala olivy 

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Kdy: Termín bude upřesněn dle zrání plodů.

Délka: 3 hodiny

Cena: 950 Kč

 

Ulov & nakvas: rybízový umeocet

  • kombinace sběru a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční sběr červeného rybízu a povídání o jeho použití v kuchyni

  • nasbíraný rybíz si pak nakvasíte ala umeocet (umesu) 

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Kdy: Termín bude upřesněn dle zrání plodů.

Délka: 3 hodiny

Cena: 950 Kč

23. 7.  Ulov & nakvas: červený rybíz

  • kombinace sběru a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční česání červeného rybízu u nás na zahradě a povídání o jeho použití v kuchyni

  • nasbíraný rybíz si pak třemi způsoby upravíte a odnesete domů na dokvašení: jako "zavřeninu", naslano jako umeocet a nasladko v medu  

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta - návod na umeocet a kvašení bobulí v medu v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

13. 8.  Jedlá procházka podpořená Feldenkraisovou metodou

  • společná akce s dlouholetou kamarádkou, jogínkou a lektorkou Feldenkraisovy metody Veronikou Švecovou, více o ní tady

  • propojení jemného vědomého pohybu, jedlé procházky a jedinečné atmosféry naší roubenky a přírody Kokořínska

  • 2x cvičení (lekce) Feldenkraisovy metody

  • procházka spojená s poznáváním aktuálních jedlých rostlin v mém rajónu

  • společný vegetariánský oběd s bohatou divoce-prokvašenou ochutnávkou

  • Podrobně o Jedlých procházkách tady.

 

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 1650 Kč

24. 9.  Jablečný ocet pro Na ovoce

  • teorie a praxe výroby jablečného octa

  • vlastnoruční sběr jablek a jejich příprava na domácí octové dokvašení 

  • ochutnávka octů a umeoctů 
     

Kde: Praha, sad Na Krutci

Příspěvek: 450 Kč

Přihlašování: Organizuje Na Ovoce, já lektoruju. Přihlášky na odkazu tady. 

Co o mých kurzech říkají účastníci? 

Super kurz plný informací, který vřele doporučuji každému, kdo se rád učí nové věci, experimentuje, nerad vyhazuje jídlo a nerad kupuje mrtvé potraviny z marketů. Opravdu stojí za to :)

Barbora Benešová

"Od Denči mám již druhý fermentační kurz a opět můžu jen chválit. Lekce jsou přehledné, dobře zpracované i pro úplně začátečníky a jako bonus jsou kvalitní skripta pěkně do ruky a na založení do knihovny."

Lenka Krejčírová

Denisa, Divoženka, ale i žena, co divy zná a umí je báječně předat nám, co máme "běžnou" práci a život a přece nás baví pronikat do tajů a pokladů naší přírody. A navíc "vaří" (tedy spíš kvasí) jako michelinská (super) star! Počkejte až ochutnáte třeba kdoulovec v česneku. To je recept, který z ní nutně musím ještě vymámit! ;)

Tereza Matonohová

Zúčastnila jsem se již druhého kurzu u Divoženky a jsem opravdu ráda. Kurz byl velmi dobře sestavený, témata logicky navazovala, inspirativní recepty byly zajímavé a mnohdy překvapivé. Díky kurzu jsem si prohloubila znalosti o kvašení, kterému jsem naprosto propadla. Musím pochválit i skripta. Jsou perfektní, profesionálně udělaná, přehledná a velmi inspirativní. Vše je opravdu srozumitelně vysvětleno. Pokud jsem měla nějaký dotaz, vždy jsem dostala rychlou odpověď. Moc děkuji a těším se na nový kurz. Určitě se zúčastním

Jitka Pohanková

"Denisu vnímám jako opravdovou kvasící Královnu. Během kurzu jsem obdivovala, jak příjemně a jednoduše dokáže formulovat rady a odpovědi na mnohdy (pro mě) záhadné dotazy. Ví toho opravdu hodně, je cítit, že má mnohaleté zkušenosti a je to její velká vášeň. Proto doporučuju její kvasící kurzy všem, kteří se nebojí i těm, kteří se bojí. S Denisou se mi velká záhada snadno proměnila v zázračný kvasící svět plný zdravých dobrot. Získala jsem know-how, které už mi zůstane. A taky objevila osobnost, které v tomto (nejen) kvasícím ohledu plně důvěřuji. Děkuji za to."

Hedvika Řezáčová

"Kurz u Denisky byl opět skvělý a nabitý novými recepty a neformální příjemnou atmosférou. Doporučuju :-)."

 

Anna Benešová

Máte otázky? Sem s nimi!
Napište mi na denisa@divozenkavkuchyni.cz, na Messenger 
Divoženky v kuchyni nebo rovnou volejte na 733 755 780.

Těším se s vámi už brzo na viděnou i na kvašenou!
Denisa, Divoženka v kuchyni

slane ovocna ochutnavka_titulka.jpg

Letní slaně ovocná ochutnávka

Dva slaně prokvašené recepty, které vás osvěží v horkých letních dnech: rybíz s česnekem a melounové slupky s mátou.

Co chystám na další měsíce?
 

  • Výrobu chilli omáčky

  • Zpracování kdoulovce nasladko i naslano

  • Kurz kvašení kimči

  • Výrobu jablečného octa

  • (Pod)zimní houbovou procházku

  • Ulov & nakvas: hlíva

VIP balíček s prokvašeným setkáním na Kokořínsku

Omáčkovo-pastový kurz si můžete koupit samotný nebo s živým setkáním 22. 10. 2022 u nás na Kokořínsku. Pouze pro 10 účastníků!

 

Čeká vás prohlídka naší roubenky a oběd s bohatou divoce prokvašenou ochutnávkou. Budeme mít dost času na povídání a případnou fermentační konzultaci. Můžete také přivézt svoje kurzové kvašenosti na posouzení a společnou ochutnávku. 

 

Bude to vlastně pokurzový prokvašený mejdan... Už teď se těším!

IMG_8126.JPG
20211009_140758_edited.jpg

ŽIVÉ AKCE 2022

Milí, volali jste po živých akcích, mně také přinášejí radost  (víc než ty onlinové), takže jich v roce 2022 bude hodně.
 

Tady je jejich přehled. Zatím neúplný a nevymazlený, ale je!

IMG_7245 (2).JPG

Pokud nechcete propásnout další živé divoženkovské akce, můžete se zapsat do formuláře, a já vám dám přednostně vědět.

Co mají živé akce společného?

  • Mou osobu jako přátelskou a nadšenou lektorku.

  • Neformální přístup i prostor, trochu punk.

  • Ochutnávku všemožných dobrot divokých i kvašených. Zeleninových, ovocných, bylinkových, omáčkových, medových, olivových... To abyste vše okusily všemi smysly a poznali šíri nekonečného vesmíru fermentace i hojnost přírodních darů.

denisa_divozenka v kuchyni_edited.jpg

9. 4.  Ulov & nakvas: jarní býlí 

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení zeleniny

  • kratší jedlá procházka spojená se sběrem aktuálních jedlých rostlin

  • nasbírané jedlé rostliny si nakvasíte se zeleninou

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta kvašení zeleniny v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

23. 4.  Jedlá procházka na Kokořínsku

  • procházka spojená s poznáváním aktuálních jedlých rostlin v mém rajónu

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot

  • Podrobně o Jedlých procházkách tady.

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 950 Kč

15. 7.  Slaná fermentace ovoce

  • povídání o fermentaci ovoce naslano

  • ukázka přípravy a slaně-ovocná ochutnávka

  • součást výstavy starých odrůd "Pozdní třešně, višně, meruňky a rané slivoně", který pořádá Český svaz ochránců přírody
     

Kde: Praha, Dům Ochránců přírody v Michli, začátek v 10:30

Cena: zdarma

Přihlašování: emailem na Katerina.Strossova@csop.cz

15. 7.  Špendlíkové olivy (Ulov & nakvas s Na Ovoce)

  • povídání o možnostech kvašení ovoce naslano

  • vlastnoruční sběr špendlíků 

  • načesané špendlíky si pak připravíte jako "olivy" a odnesete domů na dokvašení

  • ochutnávka "oliv" z místních plodů: trnkových a špendlíkových
     

Kde: Praha, Suchdol, začátek v 17 

Příspěvek: 450 Kč

Přihlašování: Organizuje Na Ovoce, já lektoruju. Přihlášky na odkazu tady.  

VIP balíček s prokvašeným setkáním na Kokořínsku

Omáčkovo-pastový kurz si můžete koupit samotný nebo s živým setkáním 22. 10. 2022 u nás na Kokořínsku. Pouze pro 10 účastníků!

 

Čeká vás prohlídka naší roubenky a oběd s bohatou divoce prokvašenou ochutnávkou. Budeme mít dost času na povídání a případnou fermentační konzultaci. Můžete také přivézt svoje kurzové kvašenosti na posouzení a společnou ochutnávku. 

 

Bude to vlastně pokurzový prokvašený mejdan... Už teď se těším!

IMG_8126.JPG
Kvašení ve vaší kuchyni titul.jpg

Skripta ke kurzu kvašení zeleniny

Najdete v nich základní teorii a praxi kvašení zeleniny. Jsou to skripta, která dávám k živým kurzům kvašení.

 

Jako dárek jsem je vypustila po při prvním lockdownu v roce 2020 a pořád tu ještě jsou. 

Fermentovaná papriková omáčka

Jednoduchý a univerzální návod na výrobu domácí prokvašené paprikové omáčky + recept na haloumi burger s touhle skvělou kvašeností k tomu. 

paprikova_titulka_2022.jpg