únor
 

26. 2.  13 - 16 Základní techniky kvašení 

  • teorie a praxe kvašení zeleniny ve vlastní šťávě a v solném roztoku

  • ochutnávka kvašených dobrot

  • vlastnoruční příprava zelí a zeleninové směsi v roztoku na domácí dokvašení 

  • skripta kvašení zeleniny v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 850 Kč

březen
 

19. 3.  11 - 14 Jedlá procházka Praha Letná

  • procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek, které najdete ve městě

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • malá ochutnávka divokých i kvašených dobrot

Kde: Praha, Letná

Cena: 950 Kč

9. 4.  Ulov & nakvas: jarní býlí 

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení zeleniny

  • kratší jedlá procházka spojená se sběrem aktuálních jedlých rostlin

  • nasbírané jedlé rostliny si nakvasíte se zeleninou

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta kvašení zeleniny v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

23. 4.  Jedlá procházka na Kokořínsku

  • procházka spojená s poznáváním aktuálních jedlých rostlin v mém rajónu

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot

  • Podrobně o Jedlých procházkách tady.

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 950 Kč

7. 5.  Jedlá procházka na Kokořínsku

  • procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek v mém rajónu

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot

  • Podrobně o Jedlých procházkách tady.

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 950 Kč

duben
 

3. 4.  Jedlá procházka Praha Letná pro Na Ovoce

  • procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek, které najdete ve městě

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka divokých i kvašených dobrot

  • Podrobně o Jedlých procházkách tady.

Kde: Praha, Letná

Cena: 950 Kč

Pořádá: Na Ovoce, já budu lektorovat, přihlašování najdete tady.

9. 4.  11 - 15 Ulov & nakvas: jarní býlí 

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení zeleniny

  • kratší jedlá procházka spojená se sběrem aktuálních jedlých rostlin

  • nasbírané jedlé rostliny si nakvasíte se zeleninou

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta kvašení zeleniny v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

23. 4.   11 - 15 Jedlá procházka na Kokořínsku

  • procházka spojená s poznáváním aktuálních jedlých rostlin v mém rajónu

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 950 Kč

květen
 

7. 5.  11 - 15 Jedlá procházka na Kokořínsku

  • procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek v mém rajónu

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 950 Kč

Ulov & nakvas: šeřík

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční sběr šeříkových květů s povídáním o použití jedlých květů v kuchyni

  • následné vlastnoruční zpracování šeříku na "černý čaj" a fermentovaný med 

  • ochutnávka různých oxidovaných čajů i fermentovaného medu

  • skripta v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Kdy: polovina května 15. n. 21., upřesněno podle kvetení šeříku

Délka: 3-4 hodiny

Cena: 1050 Kč

červen
 

4. 6.  11 - 15 Ulov & nakvas: borové šišky a smrkové výhonky

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční sběr smrkových výhonků a borových šišek a povídání o jejich použití v kuchyni

  • nasbírané šišky a výhonky si pak nakvasíte se zeleninou i v medu

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot, vč. těch jehličnanových

  • skripta kvašení zeleniny a v medu v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

červenec
 

Ulov & nakvas: špendlíkové olivy

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční sběr mirabelek či myrobalánů a povídání o jejich použití v kuchyni

  • nasbírané "špendlíky" si pak nakvasíte ala olivy 

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Kdy: Termín bude upřesněn dle zrání plodů.

Délka: 3 hodiny

Cena: 950 Kč

 

Ulov & nakvas: rybízový umeocet

  • kombinace sběru a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční sběr červeného rybízu a povídání o jeho použití v kuchyni

  • nasbíraný rybíz si pak nakvasíte ala umeocet (umesu) 

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Kdy: Termín bude upřesněn dle zrání plodů.

Délka: 3 hodiny

Cena: 950 Kč

Co o mých kurzech říkají účastníci? 

Super kurz plný informací, který vřele doporučuji každému, kdo se rád učí nové věci, experimentuje, nerad vyhazuje jídlo a nerad kupuje mrtvé potraviny z marketů. Opravdu stojí za to :)

Barbora Benešová

"Od Denči mám již druhý fermentační kurz a opět můžu jen chválit. Lekce jsou přehledné, dobře zpracované i pro úplně začátečníky a jako bonus jsou kvalitní skripta pěkně do ruky a na založení do knihovny."

Lenka Krejčírová

Denisa, Divoženka, ale i žena, co divy zná a umí je báječně předat nám, co máme "běžnou" práci a život a přece nás baví pronikat do tajů a pokladů naší přírody. A navíc "vaří" (tedy spíš kvasí) jako michelinská (super) star! Počkejte až ochutnáte třeba kdoulovec v česneku. To je recept, který z ní nutně musím ještě vymámit! ;)

Tereza Matonohová

Zúčastnila jsem se již druhého kurzu u Divoženky a jsem opravdu ráda. Kurz byl velmi dobře sestavený, témata logicky navazovala, inspirativní recepty byly zajímavé a mnohdy překvapivé. Díky kurzu jsem si prohloubila znalosti o kvašení, kterému jsem naprosto propadla. Musím pochválit i skripta. Jsou perfektní, profesionálně udělaná, přehledná a velmi inspirativní. Vše je opravdu srozumitelně vysvětleno. Pokud jsem měla nějaký dotaz, vždy jsem dostala rychlou odpověď. Moc děkuji a těším se na nový kurz. Určitě se zúčastním

Jitka Pohanková

"Denisu vnímám jako opravdovou kvasící Královnu. Během kurzu jsem obdivovala, jak příjemně a jednoduše dokáže formulovat rady a odpovědi na mnohdy (pro mě) záhadné dotazy. Ví toho opravdu hodně, je cítit, že má mnohaleté zkušenosti a je to její velká vášeň. Proto doporučuju její kvasící kurzy všem, kteří se nebojí i těm, kteří se bojí. S Denisou se mi velká záhada snadno proměnila v zázračný kvasící svět plný zdravých dobrot. Získala jsem know-how, které už mi zůstane. A taky objevila osobnost, které v tomto (nejen) kvasícím ohledu plně důvěřuji. Děkuji za to."

Hedvika Řezáčová

"Kurz u Denisky byl opět skvělý a nabitý novými recepty a neformální příjemnou atmosférou. Doporučuju :-)."

 

Anna Benešová

Máte otázky? Sem s nimi!
Napište mi na denisa@divozenkavkuchyni.cz, na Messenger 
Divoženky v kuchyni nebo rovnou volejte na 733 755 780.

Těším se s vámi už brzo na viděnou i na kvašenou!
Denisa, Divoženka v kuchyni

Co chystám na další měsíce?
 

  • Výrobu chilli omáčky

  • Zpracování kdoulovce nasladko i naslano

  • Kurz kvašení kimči

  • Výrobu jablečného octa

  • (Pod)zimní houbovou procházku

  • Ulov & nakvas: hlíva

20211009_140758_edited.jpg

ŽIVÉ AKCE 2022

Milí, volali jste po živých akcích, mně také přinášejí radost  (víc než ty onlinové), takže jich v roce 2022 bude hodně.
 

Tady je jejich přehled. Zatím neúplný a nevymazlený, ale je!

IMG_7245 (2).JPG

Pokud nechcete propásnout další živé divoženkovské akce, můžete se zapsat do formuláře, a já vám dám přednostně vědět.

Co mají živé akce společného?

  • Mou osobu jako přátelskou a nadšenou lektorku.

  • Neformální přístup i prostor, trochu punk.

  • Ochutnávku všemožných dobrot divokých i kvašených. Zeleninových, ovocných, bylinkových, omáčkových, medových, olivových... To abyste vše okusily všemi smysly a poznali šíri nekonečného vesmíru fermentace i hojnost přírodních darů.

denisa_divozenka v kuchyni_edited.jpg

9. 4.  Ulov & nakvas: jarní býlí 

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení zeleniny

  • kratší jedlá procházka spojená se sběrem aktuálních jedlých rostlin

  • nasbírané jedlé rostliny si nakvasíte se zeleninou

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta kvašení zeleniny v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

23. 4.  Jedlá procházka na Kokořínsku

  • procházka spojená s poznáváním aktuálních jedlých rostlin v mém rajónu

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot

  • Podrobně o Jedlých procházkách tady.

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 950 Kč