únor
26. 2. 13 - 16 Základní techniky kvašení
-
teorie a praxe kvašení zeleniny ve vlastní šťávě a v solném roztoku
-
ochutnávka kvašených dobrot
-
vlastnoruční příprava zelí a zeleninové směsi v roztoku na domácí dokvašení
-
skripta kvašení zeleniny v PDF
Kde: Kokořínsko, Jestřebice
Cena: 850 Kč
březen
19. 3. 11 - 14 Jedlá procházka Praha Letná
-
procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek, které najdete ve městě
-
proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni
-
malá ochutnávka divokých i kvašených dobrot
Kde: Praha, Letná
Cena: 950 Kč
9. 4. Ulov & nakvas: jarní býlí
-
kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení zeleniny
-
kratší jedlá procházka spojená se sběrem aktuálních jedlých rostlin
-
nasbírané jedlé rostliny si nakvasíte se zeleninou
-
ochutnávka divokých i prokvašených dobrot
-
skripta kvašení zeleniny v PDF
Kde: Kokořínsko, Jestřebice
Cena: 1050 Kč
23. 4. Jedlá procházka na Kokořínsku
-
procházka spojená s poznáváním aktuálních jedlých rostlin v mém rajónu
-
proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni
-
ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot
Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice
Cena: 950 Kč
7. 5. Jedlá procházka na Kokořínsku
-
procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek v mém rajónu
-
proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni
-
ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot
Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice
Cena: 950 Kč
duben
3. 4. Jedlá procházka Praha Letná pro Na Ovoce
-
procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek, které najdete ve městě
-
proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni
-
ochutnávka divokých i kvašených dobrot
-
Podrobně o Jedlých procházkách tady.
Kde: Praha, Letná
Cena: 950 Kč
Pořádá: Na Ovoce, já budu lektorovat, přihlašování najdete tady.
9. 4. 11 - 15 Ulov & nakvas: jarní býlí
-
kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení zeleniny
-
kratší jedlá procházka spojená se sběrem aktuálních jedlých rostlin
-
nasbírané jedlé rostliny si nakvasíte se zeleninou
-
ochutnávka divokých i prokvašených dobrot
-
skripta kvašení zeleniny v PDF
Kde: Kokořínsko, Jestřebice
Cena: 1050 Kč
23. 4. 11 - 15 Jedlá procházka na Kokořínsku
-
procházka spojená s poznáváním aktuálních jedlých rostlin v mém rajónu
-
proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni
-
ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot
Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice
Cena: 950 Kč
květen
7. 5. 11 - 15 Jedlá procházka na Kokořínsku
-
procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek v mém rajónu
-
proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni
-
ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot
Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice
Cena: 950 Kč
Ulov & nakvas: šeřík
-
kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení
-
vlastnoruční sběr šeříkových květů s povídáním o použití jedlých květů v kuchyni
-
následné vlastnoruční zpracování šeříku na "černý čaj" a fermentovaný med
-
ochutnávka různých oxidovaných čajů i fermentovaného medu
-
skripta v PDF
Kde: Kokořínsko, Jestřebice
Kdy: polovina května 15. n. 21., upřesněno podle kvetení šeříku
Délka: 3-4 hodiny
Cena: 1050 Kč
červen
4. 6. 11 - 15 Ulov & nakvas: borové šišky a smrkové výhonky
-
kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení
-
vlastnoruční sběr smrkových výhonků a borových šišek a povídání o jejich použití v kuchyni
-
nasbírané šišky a výhonky si pak nakvasíte se zeleninou i v medu
-
ochutnávka divokých i prokvašených dobrot, vč. těch jehličnanových
-
skripta kvašení zeleniny a v medu v PDF
Kde: Kokořínsko, Jestřebice
Cena: 1050 Kč
červenec
Ulov & nakvas: špendlíkové olivy
-
kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení
-
vlastnoruční sběr mirabelek či myrobalánů a povídání o jejich použití v kuchyni
-
nasbírané "špendlíky" si pak nakvasíte ala olivy
-
ochutnávka divokých i prokvašených dobrot
-
skripta v PDF
Kde: Kokořínsko, Jestřebice
Kdy: Termín bude upřesněn dle zrání plodů.
Délka: 3 hodiny
Cena: 950 Kč
Ulov & nakvas: rybízový umeocet
-
kombinace sběru a kurzu kvašení
-
vlastnoruční sběr červeného rybízu a povídání o jeho použití v kuchyni
-
nasbíraný rybíz si pak nakvasíte ala umeocet (umesu)
-
ochutnávka divokých i prokvašených dobrot
-
skripta v PDF
Kde: Kokořínsko, Jestřebice
Kdy: Termín bude upřesněn dle zrání plodů.
Délka: 3 hodiny
Cena: 950 Kč
Co o mých kurzech říkají účastníci?
Super kurz plný informací, který vřele doporučuji každému, kdo se rád učí nové věci, experimentuje, nerad vyhazuje jídlo a nerad kupuje mrtvé potraviny z marketů. Opravdu stojí za to :)
Barbora Benešová
"Od Denči mám již druhý fermentační kurz a opět můžu jen chválit. Lekce jsou přehledné, dobře zpracované i pro úplně začátečníky a jako bonus jsou kvalitní skripta pěkně do ruky a na založení do knihovny."
Lenka Krejčírová
Denisa, Divoženka, ale i žena, co divy zná a umí je báječně předat nám, co máme "běžnou" práci a život a přece nás baví pronikat do tajů a pokladů naší přírody. A navíc "vaří" (tedy spíš kvasí) jako michelinská (super) star! Počkejte až ochutnáte třeba kdoulovec v česneku. To je recept, který z ní nutně musím ještě vymámit! ;)
Tereza Matonohová
Zúčastnila jsem se již druhého kurzu u Divoženky a jsem opravdu ráda. Kurz byl velmi dobře sestavený, témata logicky navazovala, inspirativní recepty byly zajímavé a mnohdy překvapivé. Díky kurzu jsem si prohloubila znalosti o kvašení, kterému jsem naprosto propadla. Musím pochválit i skripta. Jsou perfektní, profesionálně udělaná, přehledná a velmi inspirativní. Vše je opravdu srozumitelně vysvětleno. Pokud jsem měla nějaký dotaz, vždy jsem dostala rychlou odpověď. Moc děkuji a těším se na nový kurz. Určitě se zúčastním
Jitka Pohanková
"Denisu vnímám jako opravdovou kvasící Královnu. Během kurzu jsem obdivovala, jak příjemně a jednoduše dokáže formulovat rady a odpovědi na mnohdy (pro mě) záhadné dotazy. Ví toho opravdu hodně, je cítit, že má mnohaleté zkušenosti a je to její velká vášeň. Proto doporučuju její kvasící kurzy všem, kteří se nebojí i těm, kteří se bojí. S Denisou se mi velká záhada snadno proměnila v zázračný kvasící svět plný zdravých dobrot. Získala jsem know-how, které už mi zůstane. A taky objevila osobnost, které v tomto (nejen) kvasícím ohledu plně důvěřuji. Děkuji za to."
Hedvika Řezáčová
"Kurz u Denisky byl opět skvělý a nabitý novými recepty a neformální příjemnou atmosférou. Doporučuju :-)."
Anna Benešová
Máte otázky? Sem s nimi!
Napište mi na denisa@divozenkavkuchyni.cz, na Messenger
Divoženky v kuchyni nebo rovnou volejte na 733 755 780.
Těším se s vámi už brzo na viděnou i na kvašenou!
Denisa, Divoženka v kuchyni
Co chystám na další měsíce?
-
Výrobu chilli omáčky
-
Zpracování kdoulovce nasladko i naslano
-
Kurz kvašení kimči
-
Výrobu jablečného octa
-
(Pod)zimní houbovou procházku
-
Ulov & nakvas: hlíva

ŽIVÉ AKCE 2022
Milí, volali jste po živých akcích, mně také přinášejí radost (víc než ty onlinové), takže jich v roce 2022 bude hodně.
Tady je jejich přehled. Zatím neúplný a nevymazlený, ale je!
_JPG.jpg)
Pokud nechcete propásnout další živé divoženkovské akce, můžete se zapsat do formuláře, a já vám dám přednostně vědět.
Co mají živé akce společného?
-
Mou osobu jako přátelskou a nadšenou lektorku.
-
Neformální přístup i prostor, trochu punk.
-
Ochutnávku všemožných dobrot divokých i kvašených. Zeleninových, ovocných, bylinkových, omáčkových, medových, olivových... To abyste vše okusily všemi smysly a poznali šíri nekonečného vesmíru fermentace i hojnost přírodních darů.

9. 4. Ulov & nakvas: jarní býlí
-
kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení zeleniny
-
kratší jedlá procházka spojená se sběrem aktuálních jedlých rostlin
-
nasbírané jedlé rostliny si nakvasíte se zeleninou
-
ochutnávka divokých i prokvašených dobrot
-
skripta kvašení zeleniny v PDF
Kde: Kokořínsko, Jestřebice
Cena: 1050 Kč
23. 4. Jedlá procházka na Kokořínsku
-
procházka spojená s poznáváním aktuálních jedlých rostlin v mém rajónu
-
proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni
-
ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot
Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice
Cena: 950 Kč