top of page

březen
 

19. 3.  11 - 14 Jedlá procházka Praha Letná

  • procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek, které najdete ve městě

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • malá ochutnávka divokých i kvašených dobrot

Kde: Praha, Letná

Cena: 950 Kč

9. 4.  Ulov & nakvas: jarní býlí 

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení zeleniny

  • kratší jedlá procházka spojená se sběrem aktuálních jedlých rostlin

  • nasbírané jedlé rostliny si nakvasíte se zeleninou

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta kvašení zeleniny v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

23. 4.  Jedlá procházka na Kokořínsku

  • procházka spojená s poznáváním aktuálních jedlých rostlin v mém rajónu

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot

  • Podrobně o Jedlých procházkách tady.

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 950 Kč

7. 5.  Jedlá procházka na Kokořínsku

  • procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek v mém rajónu

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot

  • Podrobně o Jedlých procházkách tady.

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 950 Kč

8. 10.  Kurz kvašení: fermentovaná papriková/chilli omáčka

  • teorie a praxe kvašení zeleniny na omáčky

  • vlastnoruční příprava paprik na kvašení podle vašich chuťových preferencí

  • ukázka zpracování a dochucení prokvašené omáčky

  • bohatá ochutnávka kvašených dobrot včetně těch omáčkových

  • skripta fermentace omáček PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 950 Kč

ŘÍJEN

únor
 

26. 2.  13 - 16 Základní techniky kvašení 

  • teorie a praxe kvašení zeleniny ve vlastní šťávě a v solném roztoku

  • ochutnávka kvašených dobrot

  • vlastnoruční příprava zelí a zeleninové směsi v roztoku na domácí dokvašení 

  • skripta kvašení zeleniny v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 850 Kč

duben
 

3. 4.  Jedlá procházka Praha Letná pro Na Ovoce

  • procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek, které najdete ve městě

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka divokých i kvašených dobrot

  • Podrobně o Jedlých procházkách tady.

Kde: Praha, Letná

Cena: 950 Kč

Pořádá: Na Ovoce, já budu lektorovat, přihlašování najdete tady.

9. 4.  11 - 15 Ulov & nakvas: jarní býlí 

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení zeleniny

  • kratší jedlá procházka spojená se sběrem aktuálních jedlých rostlin

  • nasbírané jedlé rostliny si nakvasíte se zeleninou

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta kvašení zeleniny v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

23. 4.   11 - 15 Jedlá procházka na Kokořínsku

  • procházka spojená s poznáváním aktuálních jedlých rostlin v mém rajónu

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 950 Kč

13. 8.  Jedlá procházka podpořená Feldenkraisovou metodou

  • společná akce s dlouholetou kamarádkou, jogínkou a lektorkou Feldenkraisovy metody Veronikou Švecovou, více o ní tady

  • propojení jemného vědomého pohybu, jedlé procházky a jedinečné atmosféry naší roubenky a přírody Kokořínska

  • 2x cvičení (lekce) Feldenkraisovy metody

  • procházka spojená s poznáváním aktuálních jedlých rostlin v mém rajónu

  • společný vegetariánský oběd s bohatou divoce-prokvašenou ochutnávkou

  • Podrobně o Jedlých procházkách tady.

 

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 1650 Kč

23. 7.  Ulov & nakvas: červený rybíz

  • kombinace sběru a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční česání červeného rybízu u nás na zahradě a povídání o jeho použití v kuchyni

  • nasbíraný rybíz si pak třemi způsoby upravíte a odnesete domů na dokvašení: jako "zavřeninu", naslano jako umeocet a nasladko v medu  

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta - návod na umeocet a kvašení bobulí v medu v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

slane ovocna ochutnavka_titulka.jpg

Letní slaně ovocná ochutnávka

Dva slaně prokvašené recepty, které vás osvěží v horkých letních dnech: rybíz s česnekem a melounové slupky s mátou.

květen
 

7. 5.  11 - 15 Jedlá procházka na Kokořínsku

  • procházka spojená s poznáváním jedlých rostlin sezónních i trvalek v mém rajónu

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 950 Kč

Ulov & nakvas: šeřík

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční sběr šeříkových květů s povídáním o použití jedlých květů v kuchyni

  • následné vlastnoruční zpracování šeříku na "černý čaj" a fermentovaný med 

  • ochutnávka různých oxidovaných čajů i fermentovaného medu

  • skripta v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Kdy: polovina května 15. n. 21., upřesněno podle kvetení šeříku

Délka: 3-4 hodiny

Cena: 1050 Kč

21. 5.  Ulov & nakvas: šeříkové květy

  • kombinace sběru a kurzu kvašení 

  • sběr šeříkových květů u nás na zahradě s povídáním o použití jedlých květů v kuchyni

  • následné vlastnoruční zpracování šeříku na "černý čaj" a fermentovaný med 

  • ochutnávka různých oxidovaných čajů i fermentovaného medu

  • skripta přípravy květů v medu a oxidovaného čaje v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

červen
 

4. 6.  11 - 15 Ulov & nakvas: borové šišky a smrkové výhonky

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční sběr smrkových výhonků a borových šišek a povídání o jejich použití v kuchyni

  • nasbírané šišky a výhonky si pak nakvasíte se zeleninou i v medu

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot, vč. těch jehličnanových

  • skripta kvašení zeleniny a v medu v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

červenec
 

Ulov & nakvas: špendlíkové olivy

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční sběr mirabelek či myrobalánů a povídání o jejich použití v kuchyni

  • nasbírané "špendlíky" si pak nakvasíte ala olivy 

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Kdy: Termín bude upřesněn dle zrání plodů.

Délka: 3 hodiny

Cena: 950 Kč

 

Ulov & nakvas: rybízový umeocet

  • kombinace sběru a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční sběr červeného rybízu a povídání o jeho použití v kuchyni

  • nasbíraný rybíz si pak nakvasíte ala umeocet (umesu) 

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Kdy: Termín bude upřesněn dle zrání plodů.

Délka: 3 hodiny

Cena: 950 Kč

23. 7.  Ulov & nakvas: červený rybíz

  • kombinace sběru a kurzu kvašení 

  • vlastnoruční česání červeného rybízu u nás na zahradě a povídání o jeho použití v kuchyni

  • nasbíraný rybíz si pak třemi způsoby upravíte a odnesete domů na dokvašení: jako "zavřeninu", naslano jako umeocet a nasladko v medu  

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta - návod na umeocet a kvašení bobulí v medu v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

13. 8.  Jedlá procházka podpořená Feldenkraisovou metodou

  • společná akce s dlouholetou kamarádkou, jogínkou a lektorkou Feldenkraisovy metody Veronikou Švecovou, více o ní tady

  • propojení jemného vědomého pohybu, jedlé procházky a jedinečné atmosféry naší roubenky a přírody Kokořínska

  • 2x cvičení (lekce) Feldenkraisovy metody

  • procházka spojená s poznáváním aktuálních jedlých rostlin v mém rajónu

  • společný vegetariánský oběd s bohatou divoce-prokvašenou ochutnávkou

  • Podrobně o Jedlých procházkách tady.

 

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 1650 Kč

24. 9.  Jablečný ocet pro Na ovoce

  • teorie a praxe výroby jablečného octa

  • vlastnoruční sběr jablek a jejich příprava na domácí octové dokvašení 

  • ochutnávka octů a umeoctů 
     

Kde: Praha, sad Na Krutci

Příspěvek: 450 Kč

Přihlašování: Organizuje Na Ovoce, já lektoruju. Přihlášky na odkazu tady. 

ŘÍJEN

19. 11.  Kurz kvašení: kdoulovec 3x jinak

Jablkobraní

Co o mých kurzech říkají účastníci? 

  • teorie a praxe vaření a kvašení s kdoulovcem, více o něm tady

  • vlastnoruční příprava kdoulovce na dokvašení: ve vlastní šťávě, pasta s dýní a česnekem, kdoulovec v medu  

  • bohatá ochutnávka kvašených dobrot

  • skripta kvašení kdoulovce v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1250 Kč

Super kurz plný informací, který vřele doporučuji každému, kdo se rád učí nové věci, experimentuje, nerad vyhazuje jídlo a nerad kupuje mrtvé potraviny z marketů. Opravdu stojí za to :)

Barbora Benešová

"Od Denči mám již druhý fermentační kurz a opět můžu jen chválit. Lekce jsou přehledné, dobře zpracované i pro úplně začátečníky a jako bonus jsou kvalitní skripta pěkně do ruky a na založení do knihovny."

Lenka Krejčírová

Denisa, Divoženka, ale i žena, co divy zná a umí je báječně předat nám, co máme "běžnou" práci a život a přece nás baví pronikat do tajů a pokladů naší přírody. A navíc "vaří" (tedy spíš kvasí) jako michelinská (super) star! Počkejte až ochutnáte třeba kdoulovec v česneku. To je recept, který z ní nutně musím ještě vymámit! ;)

Tereza Matonohová

Zúčastnila jsem se již druhého kurzu u Divoženky a jsem opravdu ráda. Kurz byl velmi dobře sestavený, témata logicky navazovala, inspirativní recepty byly zajímavé a mnohdy překvapivé. Díky kurzu jsem si prohloubila znalosti o kvašení, kterému jsem naprosto propadla. Musím pochválit i skripta. Jsou perfektní, profesionálně udělaná, přehledná a velmi inspirativní. Vše je opravdu srozumitelně vysvětleno. Pokud jsem měla nějaký dotaz, vždy jsem dostala rychlou odpověď. Moc děkuji a těším se na nový kurz. Určitě se zúčastním

Jitka Pohanková

"Denisu vnímám jako opravdovou kvasící Královnu. Během kurzu jsem obdivovala, jak příjemně a jednoduše dokáže formulovat rady a odpovědi na mnohdy (pro mě) záhadné dotazy. Ví toho opravdu hodně, je cítit, že má mnohaleté zkušenosti a je to její velká vášeň. Proto doporučuju její kvasící kurzy všem, kteří se nebojí i těm, kteří se bojí. S Denisou se mi velká záhada snadno proměnila v zázračný kvasící svět plný zdravých dobrot. Získala jsem know-how, které už mi zůstane. A taky objevila osobnost, které v tomto (nejen) kvasícím ohledu plně důvěřuji. Děkuji za to."

Hedvika Řezáčová

"Kurz u Denisky byl opět skvělý a nabitý novými recepty a neformální příjemnou atmosférou. Doporučuju :-)."

 

Anna Benešová

Máte otázky? Sem s nimi!
Napište mi na denisa@divozenkavkuchyni.cz, na Messenger 
Divoženky v kuchyni nebo rovnou volejte na 733 755 780.

Těším se s vámi už brzo na viděnou i na kvašenou!
Denisa, Divoženka v kuchyni

slane ovocna ochutnavka_titulka.jpg

Letní slaně ovocná ochutnávka

Dva slaně prokvašené recepty, které vás osvěží v horkých letních dnech: rybíz s česnekem a melounové slupky s mátou.

8. 10.  Kurz kvašení: fermentovaná papriková/chilli omáčka

  • teorie a praxe kvašení zeleniny na omáčky

  • vlastnoruční příprava paprik na kvašení podle vašich chuťových preferencí

  • ukázka zpracování a dochucení prokvašené omáčky

  • bohatá ochutnávka kvašených dobrot včetně těch omáčkových

  • skripta fermentace omáček PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 950 Kč

Co chystám na další měsíce?
 

  • Výrobu chilli omáčky

  • Zpracování kdoulovce nasladko i naslano

  • Kurz kvašení kimči

  • Výrobu jablečného octa

  • (Pod)zimní houbovou procházku

  • Ulov & nakvas: hlíva

VIP balíček s prokvašeným setkáním na Kokořínsku

Omáčkovo-pastový kurz si můžete koupit samotný nebo s živým setkáním 22. 10. 2022 u nás na Kokořínsku. Pouze pro 10 účastníků!

 

Čeká vás prohlídka naší roubenky a oběd s bohatou divoce prokvašenou ochutnávkou. Budeme mít dost času na povídání a případnou fermentační konzultaci. Můžete také přivézt svoje kurzové kvašenosti na posouzení a společnou ochutnávku. 

 

Bude to vlastně pokurzový prokvašený mejdan... Už teď se těším!

IMG_8126.JPG
20211009_140758_edited.jpg

ŽIVÉ AKCE 2022

Milí, volali jste po živých akcích, mně také přinášejí radost  (víc než ty onlinové), takže jich v roce 2022 bude hodně.
 

Tady je jejich přehled. Zatím neúplný a nevymazlený, ale je!

Co mají živé akce společného?

  • Mou osobu jako přátelskou a nadšenou lektorku.

  • Neformální přístup i prostor, trochu punk.

  • Ochutnávku všemožných dobrot divokých i kvašených. Zeleninových, ovocných, bylinkových, omáčkových, medových, olivových... To abyste vše okusily všemi smysly a poznali šíri nekonečného vesmíru fermentace i hojnost přírodních darů.

denisa_divozenka v kuchyni_edited.jpg

9. 4.  Ulov & nakvas: jarní býlí 

  • kombinace jedlé procházky a kurzu kvašení zeleniny

  • kratší jedlá procházka spojená se sběrem aktuálních jedlých rostlin

  • nasbírané jedlé rostliny si nakvasíte se zeleninou

  • ochutnávka divokých i prokvašených dobrot

  • skripta kvašení zeleniny v PDF

Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1050 Kč

23. 4.  Jedlá procházka na Kokořínsku

  • procházka spojená s poznáváním aktuálních jedlých rostlin v mém rajónu

  • proč jedlé rostliny sbírat, jak je uchovávat i používat v kuchyni

  • ochutnávka rostlin po cestě, divokých i kvašených dobrot

  • Podrobně o Jedlých procházkách tady.

Kde: Kokořínsko, okolí Jestřebice

Cena: 950 Kč

15. 7.  Slaná fermentace ovoce

  • povídání o fermentaci ovoce naslano

  • ukázka přípravy a slaně-ovocná ochutnávka

  • součást výstavy starých odrůd "Pozdní třešně, višně, meruňky a rané slivoně", který pořádá Český svaz ochránců přírody
     

Kde: Praha, Dům Ochránců přírody v Michli, začátek v 10:30

Cena: zdarma

Přihlašování: emailem na Katerina.Strossova@csop.cz

15. 7.  Špendlíkové olivy (Ulov & nakvas s Na Ovoce)

  • povídání o možnostech kvašení ovoce naslano

  • vlastnoruční sběr špendlíků 

  • načesané špendlíky si pak připravíte jako "olivy" a odnesete domů na dokvašení

  • ochutnávka "oliv" z místních plodů: trnkových a špendlíkových
     

Kde: Praha, Suchdol, začátek v 17 

Příspěvek: 450 Kč

Přihlašování: Organizuje Na Ovoce, já lektoruju. Přihlášky na odkazu tady.  

VIP balíček s prokvašeným setkáním na Kokořínsku

Omáčkovo-pastový kurz si můžete koupit samotný nebo s živým setkáním 22. 10. 2022 u nás na Kokořínsku. Pouze pro 10 účastníků!

 

Čeká vás prohlídka naší roubenky a oběd s bohatou divoce prokvašenou ochutnávkou. Budeme mít dost času na povídání a případnou fermentační konzultaci. Můžete také přivézt svoje kurzové kvašenosti na posouzení a společnou ochutnávku. 

 

Bude to vlastně pokurzový prokvašený mejdan... Už teď se těším!

IMG_8126.JPG

22. 10.  Jablkobraní: velkokurz zpracování jablek

  • sběr jablek u nás v sadu a jejich zpracování mnoha způsoby

  • příprava jablečného octa, ajurvédských jablek, jablečného pyré, povidel atd.

  • základy zavařování 

  • bohatá ochutnávka a nadílka jablečných dobrot

  • Kde: Kokořínsko, Jestřebice

Cena: 1350 Kč

Přeju vám krásný den, staré, řádně uleželé dárky odpočívají a pomalu pro vás chystám nové.

 

Zatím se můžete podívat na všechnu tu fermentační nádheru, co mám na blogu nebo na sítích. Těším se někdy na kvašenou!

Kvašení ve vaší kuchyni titul.jpg

Skripta ke kurzu kvašení zeleniny

Najdete v nich základní teorii a praxi kvašení zeleniny. Jsou to skripta, která dávám k živým kurzům kvašení.

 

Jako dárek jsem je vypustila po při prvním lockdownu v roce 2020 a pořád tu ještě jsou. 

Fermentovaná papriková omáčka

Jednoduchý a univerzální návod na výrobu domácí prokvašené paprikové omáčky + recept na haloumi burger s touhle skvělou kvašeností k tomu. 

paprikova_titulka_2022.jpg

Objednávka online kurzu Moje první zelí

Prosím, vyberte si, zda chcete platit v českých korunách nebo v eurech. Stačí kliknout na jednotlivé možnosti níže.

bottom of page