top of page
kolaze vodorovne (6).png

LÉČIVĚ KULINÁRNÍ HOUBOVÝ KURZ

Chcete objevovat, studovat a nadobro se zamilovat do světa místních dřevokazných hub? 

Zajímá vás, jaké houbové poklady u nás rostou, kde je hledat, jak je bezpečně poznat? Jak z nich vyrábět lahodná jídla i domácí léčivé preparáty?  

denisa-kralovstvi-kvaseni-kokorin-6341.jpg

Dřevokazné houby objevíte všude kolem nás, ve městech i divočině. Málokdo ale tuší, jaké dary to ve skutečnosti jsou. Představují nesmírně fascinující a pestrý svět a já doufám, že se mi podaří pro něj nadchnout i vás! 

Ukážu vám, kde konkrétní "dřevokazky" rostou, jak je poznat i s čím si je můžete splést. Předvedu vám, jak jimi obohatit domácí lékárničku a u těch jedlých se s vámi navíc podělím o osvědčené recepty a způsoby uchování.

 

Přidám řádku houbových zajímavostí a zahrnu vás spoustou fotek, videí a nakažlivé chorošové radosti. 

V novém on-line kurzu poznáte dřevokazné houby ze všech stran. Seznámíte se s místními druhy, které jsou vyhledávané pro svůj kulinární potenciál či léčivé a výživové kvality. Naučíte se dřevokazné houby hledat a díky podrobným profilům i bezpečně identifikovat. Poznáte, kdy a v jaké fázi je ideálně sbírat a jak je pak upravovat. Lahodně a pestře kuchyňsky, na talíř i do zásoby. Čistě medicinálně na domácí houbové preparáty.

Tenhle kurz je výsledkem mého několikaletého nadšení, vášně a touhy "choroše" co nejlépe poznat, sběračsky, kulinárně i medicinálně. Změní vám pohled na les i houby a otevře nový a na první pohled neviděný "chorošový" svět! Najdete v něm všechno, co jsem o něm nastudovala, vypozorovala i otestovala na sobě, své rodině i účastnících živých kurzů.

IMG_3742.JPG

Jmenuju se Denisa Šimlová. Sběru a zpracování všeho jedlého i léčivého jsem nevyléčitelně propadla. 

 

Svým nadšením, fantazií a lehkostí chci nakazit i vás!

 

Znalosti divokých bylinek, květů, plodů a dřevokazných hub propojuju s vařením a fermentačními zkušenostmi. Ukazuju, jak se dá žít a jíst v souladu se sezónami.

 

Vše nasbírané pak používám v kuchyni a vy se mnou můžete taky! 

Místní, na dřevu žijící, houby mě lapily do svých myceliálních sítí a jsem stále v úžasu, kolik "chorošů", které se dají snadno kuchyňsky i medicinálně využívat, kolem nás nepozorovaně roste. 

DSC_7074_websize.jpg

Věřím, že se mi podaří vás s těmito neobvyklými houbami spřátelit a díky tomu se u vás doma brzo zabydlí, podobně jako jiné divoké jedlosti a kvašenosti. 

kolaze vodorovne (8).png

Podrobný popis kurzu

  • Dlouhodobý on-line kurz s podporou pro ty, kteří se chtějí naučit hledat, poznávat, sbírat a zpracovávat místní dřevokazné houby.

  • Obsah kurzu najdete v členské sekci na webu. Celý je vám rovnou k dispozici, můžete jím procházet vlastním tempem a opakovaně se k němu vracet.

Co v kurzu najdete?

  • Moduly, které se týkají dřevokazných hub jako celku: základní pojmy, nejčastější otázky, místa růstu, bezpečnost, určování hub, sběr, léčivé látky a způsoby jejich získávání, návody na houbové preparáty (nálev, odvar, prášek, tinktura, extrakt, dvojitá tinktura), zdroje, zajímavosti apod. 

  • Podrobné profily hub, ve kterých vždy najdete: názvy v různých jazycích, podrobný popis, možné záměny, způsob sběru, bioaktivní látky, ověřené léčivé účinky a použití v tradičních medicínách, domácí lékárně a kuchyni, recepty (viz také fota profilu Outkovky níže, po rozkliknutí se vám otevřou ve vyskakovacích okně).

  • Konkrétně už v kurzu vyrostly hlíva plicní a ústřičná, troudnatec kopytovitý a pásovaný, lesklokorka, penízovka sametonohá, sírovec, outkovka pestrá a choroš šupinatý. Letos přibude Jidášovo ucho, chaga, pařezník, klanolístka a březovník.  

nahled clenska2.jpg
nahled clenska+.jpg
  • U každé houby si pak můžete prohlédnout bohatou galerii fotografií a videí z terénu, houbových nalezišť a exemplářů různých velikostí, tvarů i stáří. Je to skoro jako byste se mnou vyrazili na houbový lov ;)

  • Postupně bude přibývat další obsah např. kalendář sběru, houbové zajímavosti a zdroje, profily dalších hub (václavky, kotrč, pstřeň, ohňovec, rosolovky, vějířovec, korálovec), nové recepty, kvašení hub, poznávačky, netradiční využití hub apod. 

  • Součástí kurzu jsou stručné profily hub v PDF, doprovodné emaily a roční emailová podpora

Kdy kurz poběží

  • Přihlásit se můžete od začátku minikurzu do 5. března 2025.

  • Samotný kurz vám otevře své houbami porostlé brány 17. března.

  • Dřevokaznou podporu budete mít 1 rok.

  • Přístup do členské sekce, včetně aktualizací, vám zůstane 3 roky, chorošové nadšení a znalosti napořád.

kolaze vodorovne (7).png
outkovka nahled1.jpg
outkovka nahled2.jpg
outkovka nahled3.jpg
outkovka nahled4.jpg

Co říkají účastníci pilotního běhu Léčivě kulinárního houbokurzu a Léčivě-houbových procházek, ze kterých kurz vzešel?

"Upřímně obdivuji, ze umíte svou vášeň předávat dál, že žijete svoje poslání, že jste napojená na přírodu. Je to cítit ve všem, co děláte. Děkuji."        Jana P.

Zimní houbová procházka mě nadchla, konečně jako všechny kurzy u Denisy. Ale tahle mi otevřela nový vesmír, houbový vesmír. Teď je pro mě každá procházka dobrodružstvím a vidím v přírodě i městském parku něco, čeho jsem si dřív nemohla všimnout. Z tepla domova teď toužím vyrážet do toho městského zimního pošmourna a lovit! Pro mě nový vesmír.   Radka J.

"Děkuju za dokonalý houbo-kurz! Je krásně přehledný a nabitý informacemi, které jsem takto pohromadě nikde neviděla. Mnohokrát předčil moje očekávání. Zároveň obsahuje velikou spoustu fotografií a videí k jednotlivým dřevokazným pokladům, takže identifikace vlastních úlovků je potom jednoduchá. Z Denisy je cítit, že houbami žije, a to nadšení dokáže předávat i na účastníky!"         Lenka N.

"Léčivě kulinární houbový kurz mne velice mile překvapil. Nečekala jsem, že bude tak výživný a bohatý na informace. Moc se mi líbí."        Petra L.

"Zimní houbová procházka pro mě byla krásným a nevšedním zážitkem. Otevřela mi dveře a oči do tajuplného světa dřevokazných hub, které rostou v našich lesích opravdu hojně a mají neuvěřitelně pozitivní a léčivé účinky. Před tímto kurzem jsem vlastně ani neslyšela o tom, že se můžou tyto houby kulinářsky zpracovávat, a proto mám teď pocit, že jsem objevila úplně nový vesmír. Díky Divoženčinu nadšení a zápalu pro věc bylo velmi snadné houbám propadnout už během první půlhodinky v lese. Každou houbu, kterou jsme našli, nám popsala prakticky i teoreticky. Hned po kurzu jsem se vydala na lov v místě mého bydliště, takže nadšení přetrvává a myslím, že bude i nadále. Moc děkuji za toto "zasvěcení".    Adéla V.

Pro mě jedna z nejpřínosnějších záležitostí posledních let.  Irena V.

"Zimní houbová procházka - nádherně strávený den, nabitý informacemi,a praktickými zkušenostmi. Netušila jsem, že je tak jednoduché lovit zimní houby. Na procházce v mém okolí našla většinu hub o kterých jsme mluvili - včetně hlívy a leskokorky. Zatím jsem ve fázi poznávací, ale hodně mi pomohlo všechno vidět, takže jsem maximálně nadšená a můžu všem přírodně založeným osobám doporučit!".    Monika D.

IMG_3995.jpg

Pojďte společně objevovat krásy a taje dřevokazných hub, teď je ta nejlepší doba. 
 

Máte ke kurzu otázky? Sem s nimi!

Napište mi na denisa@divozenkavkuchyni.cz nebo rovnou volejte na 733 755 780.

Těším se s vámi už brzo na chorošovanou!
Denisa, Divoženka v kuchyni

Objednávka Léčivě kulinárního houbového kurzu 

Prosím, vyberte si, zda chcete platit v českých korunách nebo v eurech. Stačí kliknout na jednotlivé možnosti níže.

chorose czk
objednavka chorosovy
chorose eur
bottom of page