top of page
Obrázek autoraDenisa

Lichořeřišnicové hrátky



Lichořeřišnice je to naprosto úžasná bylina. Krásná a hodně léčivá. Navíc prudce jedlá od listů, přes květy až po nezralá semena. Chuťově podobná řeřiše, ale pálivější. Byla by škoda nechat ji jen tak spálit mrazem, a tak jsem tu s tipy, co s ní můžete na zimu udělat.


Lichořeřišnice pochází z Peru a do Evropy se dostala společně s mořeplavci. Má doslova neuvěřitelné antibiotické účinky, např. proti salmonele a e-coli, léčí záněty horních cest dýchacích nebo močového ústrojí.


Jak si lichořeřišnici uchovat


Pokud jde o běžné úpravy, pak zmrazit, umixovat pesto, naložit do oleje nebo do alkoholu na tinkturu.


Nepřekonatelná je kvašená. Zachová si totiž všechny léčivé látky a navíc je po fermentaci výživnější. Na začátek ji můžete přidat k jakékoliv zelenině na kvašení (klidně do zelí nebo kimči) nebo naložit do slaného nálevu. Lichořeřišnicovým vrcholem jsou pak pro mě všemožné fermentované pasty.


Letos (podzim 2022) jsme kamarádkou zpracovávaly pořádnou úrodu z její zahrádky. Dva plné kýble! Bylo to na dva večery a jak vidíte, sklenic je spousta. Jen obsah té největší měl 2,5 kg!



Prokvašené lichořeřišnicové kombinace


Níže uvádím letošní kombinace, třeba vás navnadí a inspirují k vlastním, zdravým a chutným, lichořeřišnicovým hrátkám.


• lichořeřišnice v nálevu (později do jídla, pomazánek, oliv a kimči)

• pasta: lichořeřišnice, česnek, kdoulovec

• pasta: lichořeřišnice, česnek

• pasta: lichořeřišnice, česnek, chilli papričky

• omáčka: chilli, lichořeřišnice, jablko

• dva druhy zeleninovo-lichořeřišnicové kari pasty (v těch největších sklenicích, protože láska největší)


Přeju vám příjemné lichořeřišnicování!

Denisa, Divoženka v kuchyni

 
  • Chcete-li emailem dostávat sezónní tipy na sběr a zpracování všemožných jedlých darů přírody, přihlaste se níže k odběru divoženkovského mailingu.


  • Pokud si chcete pochutnat na prokvašených lichořeřišnicových pastách a online kurz jste propásli nebo na něj nemáte kdy, nezoufejte a začtěte se hned do pastového ebooku.



Comentários


bottom of page