top of page
Obrázek autoraDenisa

15 důvodů, proč doma kvasit zeleninu



O kvašení nadšeně a ze všech úhlů píšu na divoženkovských sítích a učím na živých a on-line kurzech, na blogu ale pořádný kvasicí článek chyběl! A tak to napravuji.


Sepsala jsem vám důvody, proč byste měli začít kvasit i vy.

Věřím, že budete ohromeni, co všechno vám kvašení přinese a budete chtít kvasit ještě dnes ;) Osobně mám nejradši důvod 8. a 9. a jsem moc zvědavá, které nejvíce osloví vás.


Tady najdete 15 důvodů, proč doma kvasit nejen zeleninu

  1. Kvašení zeleniny je jednoduché. Stačí si osvojit základní techniku a pochopit několik pravidel a můžete doma kvasit o 106.

  2. Ke kvašení zeleniny nepotřebujete speciální vybavení, ani kultury. Vystačíte si s tím, co doma máte, a potřebné mikroorganizmy žijí na zelenině a kolem vás.

  3. Domácí výroba kvašené zeleniny stojí jen pár korun. Kvašení je levný způsob, jak si můžete sami vyrobit hodnotné a živé potraviny plné energie, které můžeme bez nadsázky označit za "superpotraviny".

  4. Kvašení je přirozený způsob konzervace zeleniny. Můžete zpracovávat sezónní zeleninu a bylinky, když jsou v té nejlepší kondici, a uchovat si je na zbytek roku. Díky soli a kyselině mléčné, která při kvašení vzniká, je můžete snadno a bez tepelné úpravy uchovat na poměrně dlouhou dobu, v řádu měsíců až let.

  5. Kvašení zlepšuje stravitelnost a zvyšuje výživnost potravin. Kvašená zelenina je stravitelnější a také výživnější než stejná zelenina tepelně upravená a dokonce i syrová.

  6. Kvašené potraviny mají velmi příznivé účinky na zdraví a náladu. Kvašeným potravinám jsou na základě výzkumů připisovány až zázračné vlastnosti. Pravidelná konzumace nepasterizovaných kvašeností má přímý vliv na naše střeva a trávení a ty pak na naši imunitu, psychiku a náladu.

  7. Díky kvašení si můžeme dopřát čerstvou a živou zeleninu i mimo sezónu. Konzumace kvašené zeleniny a klíčků je přirozeným způsobem, jak si i v chladném období roku dopřát čerstvou a živou stravu, na rozdíl od okurek, rajčat a jahod v zimě.

  8. Na kvašené zelenině si pochutnáte. Kvašenou zeleninu si doma připravíte (a okořeníte) přesně tak, jak ji máte rádi. Díky kvašení rovněž objevíte nové chutě (kyselou a umami), vůně i struktury potravin. Snadno tak dosáhnete neuvěřitelné pestrosti, která se v obchodě ani koupit nedá.

  9. S kvašenou zeleninou vaše jídlo nikdy nebude nudné! Kvašená zelenina jako váš domácí "polotovar" spokojeně čeká v lednici a kdykoliv s ní můžete rychle ozvláštnit a doplnit slané jídlo, chuťově, barevně i výživově.

  10. Kvašení pomáhá soběstačnosti a udržitelnosti. Kvašenou zeleninu si můžete vyrobit doma sami, díky tomu snižujete množství obalů a jste méně závislí na průmyslově vyráběných potravinách. Navíc techniku kvašení můžete použít stále dokola a naučit ji i své blízké.

  11. Kvašení přináší dobrý pocit i uvolnění. Při přípravě zeleniny na kvašení zpracováváte jídlo vlastníma rukama. Přivádíte pozornost k zelenině a celému tomu kouzelnému procesu, jste tady a teď. Je to mindfulness v praxi. Práce rukama přináší také uvolnění a odpočinek od běžných starostí, přemíry práce na počítači a on-line prostoru.

  12. Kvašení vytváří osobní vztah k jídlu. Díky vlastnoruční práci a sledování napínavého procesu kvašení pak máte vy (a následně i vaše děti) uplně jiný vztah ke kvašené zelenině a domácímu jídlu, než když si ho koupíte.

  13. Kvašení zabraňuje plýtvání. Zeleninu, kterou už nestíháte zpracovat nebo už není v nejlepší kondici, můžete zkvasit a vrátit jí její slávu. Navíc zkušeností pochopíte, že zkvašené jídlo není zkažené, ale prostě jen fermentované, a budete méně "zkaženého" jídla vyhazovat.

  14. Kvašení pomáhá budovat důvěru v přírodní procesy i vlastní vaření. Kvašení přináší lepší porozumění a důvěru v přírodní procesy, kterými potraviny procházejí, a dodává odvahu a sebedůvěru k dalším, nejen fermentačním, pokusům.

  15. Kvašená zelenina je zdravý a originální dárek. Překvapte svoje blízké krásně barevným a prokvašeným dárkem, který je nejen potěší, ale i "po střevech pohladí". Budou dozajista nadšení a plni obdivu k vašim fermentačním dovednostem.


Nalákala jsem vás? Chcete se do kvašení rovnou pustit a chybí vám odvaha? Potřebujete do začátku radu a pomocnou ruku?


Otevřete se mnou Dveře do království kvašení ve stejnojmenné kurzu, díky kterému se naučíte kvasit trvanlivou zeleninu a bylinky a hotové kvašenosti pak používat v kuchyni. Kurz je vám kdykoliv k dispozici v členské sekci na samostudium. Neváhejte, je to tak snadné, zdravé a lahodné, však už víte! Pro podrobné info a přihlášení stačí kliknout na tlačítko níže.

Těším se s vámi na kvašenou! Denisa, Divoženka v kuchyni

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page