Kopřivový superpotravinový prášek
- Denisa
- 23. 4. 2024
- Minut čtení: 2
Aktualizováno: 7. 4.

Kdybych si měla vybrat jen jednu rostlinu, byla by to určitě kopřiva. Pro mě je to královna všech bylin. Jedlá, chutná a léčivá. Navíc roste všude a každý ji bezpečně pozná. Obsahuje spoustu prospěšných látek např. chlorofyl, železo, hořčík, vápník a draslík.
Teď na jaře jsou kopřiv všude záplavy. Pojďte si z nich (nebo z loňských přebytků) připravit výživný kopřivový prášek. Bez přehánění mu můžeme říkat superpotravinový, však se taky mezi exotickými "superfoods" už prodává.
Tipy na sběr kopřiv
A než se do toho pustíme, mám pro vás pár tipů ke sběru:
Kopřivu sbírejte, než začne kvést.
Ideálně odpoledne, za slunečného počasí a při ubývajícím měsíci, jinak prý obsahuje moc dusičnanů.
Nejlépe na místech, kde jich neroste hodně naráz.
Pokud ji chcete do jídla, nemusíte být tak přísní. Když ji máte někde při ruce a pravidelně ji trháte, sekáte nebo kosíte, můžete její mladé a nekvetoucí výhonky používat během celého roku.
V létě a na podzim si pak užívat kopřivová semínka, o těch zase jindy.
Výroba prášku ze sušené kopřivy
Jak tedy na to? Je to uplně jednoduché: Kopřivy nasbírat - pořádně usušit - rozmixovat - skladovat v suchu - podstrkovat v malém, kde se dá. Třeba do těsta na chleba, lívance a bábovky, do smoothie a nápojů, domácích kapslí, misa nebo medu. Taky si z něj můžete připravit lokální variaci na matcha čaj" nebo kopřivové latté.
Postup výroby, krásně návodně, a použití prášku najdete na videu, které se dokonce (k mému velkému údivu) stalo virálním a na jaře 2024 ho na sítích vidělo přes milion lidí. Vypadá to, že kopřiva je prostě in!
Na konec ještě dodám, že ten prášek výrazně šetří prostor. Možná až děsivě. Sklenička prášku na videu totiž odpovídá třílitrovce plné sušených kopřiv.
Krásné kopřivové dny.
Denisa, Divoženka v kuchyni
Pokud se chcete pustit do poznávání (a ochutnávání) místních jedlých rostlin, přidejte se na živou Jedlou procházku. Aktuální termíny najdete na odkazu.
Jestli vás zajímá spíše pravidelná inspiraci ze soudku sběru jedlých rostlin, hub, ovoce a jejich zpracování, přihlaste se k odběru divoženkovského zpravodaje.
Comments