top of page
  • Obrázek autoraDenisa

Křehké těsto s olivovým olejem



Věřím, že každá z vás má v šuplíku recept na rodinné poklady, který střeží jako oko v hlavě. Chci se s vámi podělit o jeden z mých, a to recept na křehké těsto s olivovým olejem. Věřím, že se brzo zabydlí i u vás.


Tohle křehké totiž těsto dělám už 15 let a stále nikoho neomrzelo. Právě naopak, recept na něj rozdávám dál. Když jsem kdysi do práce nosívala slané koláče, kolegyně mi těsto vždycky uždibovaly. Náplně si nevšímaly bez ohledu na to, jak výborná byla. Teď mi ho intenzivně užírají divoženky ;)


Těsto je velmi rychlé, jednoduché a univerzální: co se mouky i použití týče. Můžete z něj udělat koláč slaný, sladký a dokonce i krekry.

Mouky můžete míchat lepkové a bezlepkové, dle libosti a obsahu spíže. Nebo se naopak držet jednoduchosti. Těsto se nám osvědčilo třeba špaldové, žitné, špaldovo/pšenično-ovesné, špaldovo-pohankové nebo kukurično-cizrnové.


 

Křehké těsto s olivovým olejem


Porce: na jednu kulatou koláčovou formu

Příprava: 10 minut + 30 min odležení.


Suroviny:

  • 250 gr špaldové či jiné mouky (viz výše)

  • 0,5 ČL soli

  • 60 ml olivového oleje

  • 90 ml velmi studené vody


Příprava těsta

Na válu nebo v míse promíchejte mouku se solí a uprostřed udělejte důlek. Do důlku vlijte olej a pomocí mazacího nože či rukou zpracujte na hrudky.


Znovu si udělejte důlek a přidejte vodu. Společně propracujte asi 5 minut, aby těsto drželo dohromady. Těsto nemá být homogenní a úplně propojené.


Z těsta udělejte hroudu a v utěrce nebo krabičce ji nechejte na min. půl hodiny odpočívat v lednici. Bude pak mít bílé tečky. Těsto vydrží v lednici až týden nebo ho můžeme dát případně zamrazit.


Pečení koláče

Pokud chcete péct koláč, těsto vyválejte a přeneste do formy. Přečuhující okraje odstřihněte a na několika místech těsto propíchejte vidličkou. Pokud je příliš hrudkovité a nedrží nebo se trhá, klidně ho můžete do formy jenom namačkat prsty.


Těsto se před naplněním předpéká 10 minut "naslepo", tedy samotné bez náplně. Na těsto dejte pečicí papír větší než samotná forma a do ně vysypte čisté kamínky nebo třeba velké fazole či čočku (nepůjdou pak už uvařit).


Předpečené těsto naplňte dle sezóny a pečte dalších 15 - 20 minut.

 

Sladká varianta a krekry

  • Pokud si z těsta chcete připravit sladký koláč, soli dejte jen špetičku a přidejte 1-2 PL hnědého cukru či jiného oblíbeného sladidla.

  • Z těsta jsou skvělé krekry, a tak se ho vyplatí dělat dvojnásobné množství: půlku na koláč, druhou na krekry. Na ty můžete přidat různá semínka (len, mák, seznam, slunečnice, merlík, kopřiva) či koření a bylinky (tymián, kopřivu, kari, chilli). Jsou krásně křupavé :)


Věřím, že vám bude chutnat.

O oblíbených zelených náplních z jedlých rostlin jsem vám napsala tady.


Denisa, Divoženka v kuchyni

bottom of page