Přišlo na mě jaro. Kudy chodím, obdivuju každoroční jarní zázraky. A taky se, veřejně přiznávám, koukám, zda by se ty dary přírody případně nedaly sníst. Vloni jsem definitivně propadla kouzlu divokých bylin a letos je to se mnou ještě horší: začala jsem se na rostliny kolem koukat taky jako na jídlo.
Jelikož mě ta hojnost a pestrost, inspiruje a fascinuje, chci vás taky nalákat. Na sběr jedlých rostlin a hlavně na jejich použití v kuchyni. Mám pro vás proto recept na úžasnou nejen jarní omeletu. Tahle omeleta je výtečná, snadná a dá se do ní schovat velká spousta divokých jarních bylin, které všude kolem rostou.
Omeleta je díky použití jedlých květů navíc krásná a do sběru můžete snadno zapojit děti. Divoženky sběr květů moc baví, jen často většinu sní, než je stihnu na omeletu dát...
Omeleta je vysoká, spíše jako italská frittata nebo španělská tortilla. S příchodem jara ji dělám každý týden. Je u nás tak oblíbená, že ji vlastně připravuju celý rok. Jen podle aktuální sezóny střídám zeleninu a bylinky. Vloni jsem poslední bylinkovou omeletu vařila dokonce až v listopadu.
Pokud vás divoké bylinky zajímají, o své cestě k nim, jejich úžasné síle, přínosu pro naše těla, a jak je přidávat do jídla, jsem psala vloni tady. V rubrice Mamííí, já mám hlad! najdete také další "bylinkové" recepty.
Proč omeletu plnou jedlých rostlin uvařit?
Je to snadné a lehké sezónní jídlo z místních surovin.
Hodí se a chutná teplá jako hlavní jídlo, i studená jako svačina.
Divoké byliny jsou v ní pěkně maskované, a tak osloví i začátečníky.
Nepotřebujete kupovat jarní listovou zeleninu nebo mít vlastní zahrádku.
Dá se připravit z bylin rostoucích ve volné přírodě i ve městě.
Recept je velmi universální recept pro všechna roční období.
Při sběru bylin můžete zpomalit a všímat si, co kolem vás roste.
Možná se přestanete na některé rostliny dívat jako na plevel.
Volně rostoucí divoké byliny jsou na jaře plné síly a látek, které naše těla po zimě velmi potřebují.
Jaké bylinky použít?
Jedlých rostlin a stromů je kolem nás tolik! Níže uvádím jen malou část. O sběru bylin, jejich uchování a použití najdete více na konci tohoto článku.
Kopřiva, hluchavky, bršlice kozí noha, ptačinec žabinec, česnek medvědí, česnek podivný, řebříček, česnáček, popenec, svízel, pampeliškové listy i květy, jahodník, divoká pažitka, sedmikrásky, fialky, orsej, kerblík, květy ovocných stromů, javorové klíčky a květy, pupeny a mladé lístky lípy, šťovík, jitrocel, kostival, denivky, bezové květy...
Omeleta plná divokých bylin
Porce: pro 4 osoby jako hlavní jídlo s přílohou Příprava: 35 minut
Čas na sběr bylin a jejich případné mytí není započítán.
Suroviny:
nesmyslně velké množství cibule (6 a více), pokrájené nahrubo
4 mrkve nebo pastiňáky, nahrubo nastrouhané nebo pokrájené na kostky či půlkolečka
nebo 4 menší brambory, nakrájené na malé kostičky
6 - 8 vajec od šťastných slepic
2 a více hrstí sezónních divokých bylinek a jedlých květů, nejlépe v kombinaci, nahrubo nasekané nožem
hrst jedlých květů na ozdobu omelety (volitelné)
olivový olej
špetka římského kmínu
špetka kurkumy pro krásnou barvu (volitelné)
sůl a pepř
Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Osmahneme na nepřilnavé pánvi na olivovém oleji dozlatova, odhadem 15 minut. Osolíme. Zatímco nám bude zlátnout a sládnout cibule, připravíme další zeleninu. Pokud použijeme mrkev či pastiňák, nastrouháme nahrubo nebo pokrájíme na půlkolečka a přidáme k cibuli.
Pokud chceme omeletu s opečenými bramborami, nakrájíme brambory na malé kostičky a prudce opékáme na větší vrstvě oleje. Pořádně osolíme. V tomto případně můžete množství cibule snížit.
Než bude zelenina hotová, očistíme, případně omyjeme bylinky od nečistot. Městské byliny myjeme raději vždy. Osušíme v utěrce nebo odstředivce na salát. Nasekáme velkým nožem nahrubo. Při použití kopřiv doporučuju rukavice, na sběr i krájení.
Rozklepneme vajíčka do větší mísy, osolíme, opepříme a jemně okořeníme římským kmínem. Chceme-li mít omeletu krásně sytě žlutou a taky zdravější, přidáme špetku kurkumy. Prošleháme vidličkou. Pokud jsou byliny jarní a jemné, rovnou je zamícháme do vajíček. Pokud jsou tužší, hlavně ke konci roku, na minutu necháme ovadnout na horké pánvi se zeleninou.
Hotovou zeleninu přesuneme do mísy k vajíčkům a bylinám a promícháme. Pánev dáme zpět na plotnu, pokud je suchá, přidáme trochu oleje. Směs vlijeme na horkou pánev a urovnáme klepáním nebo vařečkou. Ozdobíme jedlými květy. Opékáme na středním plameni s pokličkou, příp. pečeme v troubě, min. 10 minut. Do velikosti z 8 vajec není třeba omeletu otáčet, s poklicí se propeče celá jen z jedné strany.
Omeleta je hotová, když se dá snadno oddělit od pánvičky a její střed je pevný. Můžeme ji krájet rovnou na pánvi nebo celou přesunout pomocí stěrky na velký talíř nebo prkénko a servírovat. Podáváme samotnou, s chlebem nebo třeba rýží s jáhlami.
Dobrou chuť a ať vám jarní byliny předají kus své síly!
Comentarios