top of page
  • Obrázek autoraDenisa

Kopřivový superpotravinový prášek


Kdybych si měla vybrat jen jednu rostlinu, byla by to určitě kopřiva. Pro mě je to královna všech bylin. Jedlá, chutná a léčivá. Navíc roste všude a každý ji bezpečně pozná. Obsahuje spoustu prospěšných látek např. chlorofyl, železo, hořčík, vápník a draslík.


Teď na jaře jsou kopřiv všude záplavy. Pojďte si z nich (nebo z loňských přebytků) připravit výživný kopřivový prášek. Bez přehánění mu můžeme říkat superpotravinový, však se taky mezi exotickými "superfoods" už prodává.


Výroba prášku ze sušené kopřivy


Jak tedy na to? Je to uplně jednoduché: Kopřivy nasbírat - pořádně usušit - rozmixovat - skladovat v suchu - podstrkovat v malém, kde se dá. Třeba do těsta na chleba, lívance a bábovky, do smoothie a nápojů, domácích kapslí, misa nebo medu. Taky si z něj můžete připravit lokální variaci na matcha čaj" nebo kopřivové latté.


Postup výroby, krásně návodně, a použití prášku najdete na videu, které se dokonce (k mému velkému údivu) stalo virálním. Vypadá to, že kopřiva je prostě in!


Na konec ještě dodám, že ten prášek výrazně šetří prostor. Možná až děsivě. Sklenička prášku na videu totiž odpovídá třílitrovce plné sušených kopřiv.


Krásné kopřivové dny.

Denisa, Divoženka v kuchyni


 
  • Pokud se chcete pustit do poznávání (a ochutnávání) místních jedlých rostlin, přidejte se na živou Jedlou procházku. Aktuální termíny najdete na odkazu.


  • Jestli vás zajímá spíše pravidelná inspiraci ze soudku sběru jedlých rostlin, hub, ovoce a jejich zpracování, přihlaste se k odběru divoženkovského zpravodaje.


bottom of page