top of page
  • Denisa

O oblibě másla a recyklaci obalů z něj


Ačkoliv vím, že tato informace může připadat někomu šokující, přiznávám zcela veřejně, že máme doma rádi máslo. Obzvláště někteří členové ho pár let dozadu byli schopni požírat rozměklé lžičkou jen tak bez chleba, hlavně ve verzi se saturejkou a špetkou soli či tymiánem a citrónovou kůrou. (Přiznávám se bez mučení.) Ach, kde jsou ta krásná léta...

Na spotřebu másla mé primární rodiny neměla vliv ani dávná vlna "zdravých" margarínů, která postihla většinu rodin v okolí. Nehnulo s námi ani několikerá zdražování v posledních letech.

Hummus a tahini s medem

Dneska už doma máslo nejíme zdaleka tak často jako dříve. Významně jsme snížili konzumaci pečiva (byť toho domácího kváskového z mouky z malého mlýna) a objevili alternativy mazaní na chleba. Máme rádi třeba hummus, oříškové máslo a Divoženky se můžou utlouct po tahini s medem.

A jelikož už léta třídím jako divá a otázka přesycenosti naší planety obaly mě trápí čím dál tím více, z vyhazování máslových obalů do koše jsem měla špatný pocit. Kombinace hliníku a mastného papíru, co s tím?

Jak oddělit vrstvy obalu na máslo

Zhruba před dvěma lety jsem se, už ani nevím kde, dozvěděla, jak jednotlivé vrstvy z máslového obalu od sebe hladce oddělit. Přišlo mi to geniální, od té doby to dělám a hliník dávám k recyklaci. Řekla jsem si, že by se vám to taky hodilo, tak tady pro vás mám postup, jak na to.

Pro oddělení dvou vrstev máslového obalu, papíru a hliníku, potřebujeme žár. Obal je proto potřeba dát krátce nad plynový hořák, na rozehřátou elektrickou plotýnku, kamna nebo do trouby. Jde i napařit. Já naše obaly od másla odděluju v troubě, když peču. Zapínat troubu jen kvůli obalu mi přijde jako ekonomický i ekologický nesmysl.

Po chvíli začne papírová vrstva hnědnou a tvrdnout. Pozor, je třeba u trouby zůstat! Někdy stačí opravdu jen půl minutka, když je trouba hodně rozpálená. Pokud si totiž odběhnete nebo zapomenete, začne se celý obal v troubě pálit a pekelně smrdět. Několikrát ověřeno.

Horký obal vyndáme z trouby. Na rohu by se vrstvy měly dát snadno oddělit. Odloupneme papír z hliníku. A máme hotovo: mastný papír a hliníkovou fólii.

Mastný tvrdý papír můžete zkompostovat, spálit v kamnech či na táboráku nebo samozřejmě vyhodit do koše.

Hliník patří do kontejneru na kovové odpady. Poslední dobou jich vídám stále více ve městech i na vesnicích, takže snad nebudete muset svoje kovové odpady složitě udávat (= prosit) ve sběrných dvorech jako já dříve.

Ať se vám vrstvy obalů od másla dobře oddělují a nezapomínáte je v troubě...

bottom of page