Chcete společně projít letní ovocnou sezónu a naučit se vyrábět slané kvašenosti v čele s variacemi na olivy a umeocty?

Baví vás spojení sběru s kvašením a přejete si rozšířit své chuťové, fermentační i samozásobitelské obzory?

_MG_9671_edited.jpg

Naučím vás proměnit pěstované i plané ovoce na famózní kyselo-sladko-slané kvašenosti, při jejichž ujídání budou všichni vrnět blahem a nebudou věřit, že jste je vyráběli z místních zdrojů.

 

Stejně jako vy nevěřícně koukáte a mlaskáte při mých ochutnávkách.

Vytvořila jsem pro vás jedinečný on-line kurz s podporou, který vás seznámí s technikami kvašení ovoce naslano a otevře vám dveře do další galaxie nekonečného vesmíru fermentace.

Věřím, že mléčně kvašené ovoce, "olivy", "umeocty" a další ovocné kvašenosti vaše sběry,  fermentační experimentování a vaření neuvěřitelně obohatí. Až poznáte to nečekané a přitom vyrovnané a lahodné spojení sladké, kyselé a slané chutě, budete šťastně ztraceni...

Na ovoce už se nikdy nebudete koukat stejnýma očima! Vaše fantazie se roztočí na plné obrátky a vy se budete odvážně a radostně vrhat, v očekávaní chuťových zážitků, na kdejakou bobuli!

_MG_9687.jpg

 Pojďme společně naložit třešně, meruňky, rybízy, švestky, kdoulovce, dřínky, špendlíky, bezinky, trnky a další na jedinečné kvašené výrobky, které si v obchodě nekoupíte!

IMG_7290_edited.jpg

LETNÍ ŠKOLA SLANÉHO OVOCNÉHO KVAŠENÍ

IMG_6782_edited.jpg

Díky "Letní škole slaného ovocného kvašení":


  • Objevíte novou chuťovou škálu a neuvěřitelné možnosti propojení sběru a kvašení místního ovoce.  


  • Naučíte se postupy fermentace ovoce naslano: mléčně kvašené ovoce, variace na olivy, umeboshi a umeocet.


  • Dozvíte se, do jakých jídel se konkrétní ovocné kvašenosti hodí a jak je v kuchyni používat.


  • S podporou a povzbuzením projdete skoro celou ovocnou sezónu, pěkně krok na krokem, bobuli za bobulí.
     


  • Celé léto se budete moct na cokoliv ohledně slaného kvašení ovoce zeptat a své kvašenosti konzultovat.


  • Dostanete pořádnou dávku inspirace, nadšení a radosti ze soudku fermentace a sběru.


  • Budete o něco více koukat kolem sebe, budete soběstačnější a třeba si ty místní "olivy" a "umeocty" zamilujete více než ty zdaleka.
     

Jmenuju se Denisa Šimlová. Kvašení a sběru všeho jedlého jsem nevyléčitelně propadla. 

 

Svým nadšením, fantazií a lehkostí chci nakazit i vás!

 

Fermentační zkušenosti propojuju se znalostí divokých bylinek a jedlých darů přírody. Ukazuju, jak se dá žít a jíst v souladu se sezónami.

 

Vše nasbírané a řádně prokvašené pak používám v kuchyni a vy se mnou můžete taky! 

_MG_9703_edited.jpg

Brzo po dokvašení prvního zelí mě začaly lákat další fermentační techniky. Dnes kvasím zeleninu a bylinky, ujíždím na kimči, vyrábím ovocné octy, fermentované nápoje, omáčky a pasty, užívám si kvašení v medu i naše umeocty a neobvyklé "olivy",  hraju si s misem... 

Přípravu slaných ovocných dobrot vnímám jako další krok po "základním" kvašení zeleniny. Krok, který nabízí neuvěřitelné chuťové a sběračské možnosti.

Těším se, jak malá (divoženka), až vám předám své slaně-ovocné zkušenosti, pořádnou porci nadšení, jedinečných nápadů a podpořím vás v pokročilejším kvašení.

Podrobný popis kurzu

Letní školu slaného ovocného kvašení jsem připravila především pro pokročilejší kvasící, kteří si chtějí užít společné objevování a experimentování a naučit se nové fermentační techniky. Pokud si nejste svou pokročilostí jisti, mrkněte na "Odpovědi na nejčastější otázky" níže.

  • ​Kurz je koncipován jako Letní škola s dlouhodobou podporou, abychom maximálně využili skoro celou ovocnou sezónu a minimálně se stresovali (vy i já).

  • Teoreticky i prakticky probereme kvašení ovoce naslano: se zeleninou, samotné, jako olivy, umeboshi a umeocet. Úspěšné i to, co šlo na kompost.

  • Postupně se naučíte jednotlivé techniky výroby a pochopíte jejich specifika.

  • Ke každému způsobu pak dostanete několik konkrétních receptů a inspiraci na využití hotových kvašeností ve vašem vaření. 

  • Postupné přidávání receptů a upozorňování na další vhodné ovoce v průběhu sezóny.

  • Vše vám vysvětlím srozumitelně a jednoduše - obrazem a/nebo popisem. Vyslyšela jsem zpětné vazby z předchozích online kurzů, a tak v kurzu bude minimum videí a ty příp. jen v 2. části kurzu (viz níže).

  • Celé léto se budete se moct na cokoliv ohledně kurzového kvašení ovoce zeptat a konzultovat svoje kvasící pokusy. 

IMG_3243.JPG

Forma kurzu

  • On-line kurz v uzavřené facebookové skupině, doprovázený občasnými emaily.

  • Jednotlivá témata uspořádaná do Průvodců a označená Tématy (štítky) pro snadné hledání.

  • Vlastní (krásné) fotografie.

  • Přehledná skripta v PDF (v září po skončení kurzu a zapracování vašich otázek a poznámek). 

  • Moje podpora, inspirace a konzultace kvašeností. 

  • Možnost vzájemné interakce. 

  • Neformální a přátelská atmosféra. 
     

Kdy:  další běh léto 2023

Trvání a intenzita: 2 týdny výuka + 2 měsíce podpory a inspirace

  • 1. část kurzu je intenzivně výuková a dozvíte se to nejdůležitější. Od PO do PÁ dostanete několik krátkých a tematicky uzavřených příspěvku denně. Tahle část kurzu je hotová a veškerý obsah najdete přehledně uspořádaný ve skupině kurzu.

  • 2. část kurzu v červenci a srpnu bude podpůrná a inspirační a ve volném tempu (max několik příspěvků za týden). Čekají vás recepty na kvašenosti a jídla s nimi dělaná, upozornění na aktuální ovoce vhodné ke slanému kvašení, slíbená podpora a další inspirace. 

  • FB skupina kurzu bude na začátku září archivována a vy k ní budete mít min. rok přístup.

Co říkají účastníci předchozích online kurzů nebo ti, které už jsem do kvašení ovoce naslano zasvětila? 

"Chtěla jsem ti říct, že to zpracovávání ovoce naslano je naprosto super... Jakože je to vesmírný objev prostě! Cítím, jak moc tu kyselou chuť potřebuju, ale nikdy jsem toho nesnědla "jen tak" dostatek a hlavně (kromě citrónu, kvašené zeleniny a kupovaného umeocta) jsem moc nevěděla, jak ji dostat do každodenního jídelníčku v takové vysoké míře... no a ovoce naslano je prostě dokonalá "příloha" k téměř každému jídlu... Vajíčko s chlebem už si bez toho nedokážu představit, rýži jsem už dlouho milovala s pickles (ale komu se má furt chtít strouhat), ke každé bílkovině mi to vyloženě sedí, k většině příloh taky... prostě dokonalá "třešnička" skoro ke každému jídlu a cítím, jak moc mi to dělá dobře!"

Magdalena Krejčí, účastnice online kurzů Dveře do království kvašení a Fermentované pozdní léto, která ode mě měla ovocně-slané fermentační konzultace

"Denisu vnímám jako opravdovou kvasící Královnu. Během kurzu jsem obdivovala, jak příjemně a jednoduše dokáže formulovat rady a odpovědi na mnohdy (pro mě) záhadné dotazy. Ví toho opravdu hodně, je cítit, že má mnohaleté zkušenosti a je to její velká vášeň. Proto doporučuju její kvasící kurzy všem, kteří se nebojí i těm, kteří se bojí. S Denisou se mi velká záhada snadno proměnila v zázračný kvasící svět plný zdravých dobrot. Získala jsem know-how, které už mi zůstane. A taky objevila osobnost, které v tomto (nejen) kvasícím ohledu plně důvěřuji. Děkuji za to."

Hedvika Řezáčová, účastnice online kurzů Dveře do království kvašení a Fermentované pozdní léto

Kurz je objevný, stále překvapující. Vedený se 100% péčí a svědomitostí. Denisa tak krásně nadchne. Každý den jsem se těšila na nový příspěvek. Vše jednoduše, prakticky vysvětlí. Též srozumitelně fungování, proč, jak... přehledné postupy, fotodokumentace aktuální i časosběrná. Těším se na téma následného využití. Je to pro mě radostná a nej investice. Díky moc za tenhle nový kurz.

Eva Š., účastnice Letní školy slaného ovocného kvašení

Letní kurz kvašení ovoce bezesporu ocení všichni, kdo milují kvašenosti a chtějí zkusit něco nového. Denisa je kvasíci mistryně, a na její rady a recepty, co kombinovat, se dá 100% spolehnout. Kurz je nabitý informacemi. A dokonce se dozvíte i to, jak v Česku vyrobit japonské umeboshi. Doporučuju!

 

Veronika M., účastnice Letní školy slaného ovocného kvašení 

Odpovědi na nejčastější otázky

Přijde mi, že jsem stále na začátku. Bojím se, že je pro mě kurz moc pokročilý...

  • Kurz je pro vás vhodný, pokud jste zvládl/a nakvasit alespoň několik skleniček zelí nebo jiné zeleniny. Nepotřebujete speciální vybavení, kultury ani ingredience.

  • Vše je vysvětleno jasně a srozumitelně. Budu na vaše otázky odpovídat tak dlouho, dokud tomu nebudete rozumět.

  • Pokročilost kurzu spočívá v tom, že se podrobně nevěnujeme základům kvašení (nádobám, solení, zatěžování, plísni), jako to děláme v základním kurzu, a kurz je více experimentální.

  • Pokud se ně něj necítíte, můžete si zdarma stáhnout skripta kvašení zeleniny nebo se na podzim přihlásit na nadupaný kurz kvašení zeleniny a bylinek.

 

Musím být připojená/ý v konkrétní čas? Bojím se, že to kvůli práci/dětem/dovolené nezvládnu.

Během kurzu budu na dovolené, nevadí to?

  • Kurz neprobíhá v "reálném" čase, můžete jím procházet ve vlastním tempu, kdy se vám to bude hodit. Klidně i opakovaně.

  • Pokud byste z nějakého důvodu kurz nestíhali v 1. části (dovolená, pozdější přihlašování atd.), vše bude přehledně uloženo v Průvodcích, a tak se můžete k obsahu kdykoliv vrátit. 

Neuteče mi něco, když se přihlásím až v druhé části kurzu?

  • Naopak, budete mít většinu obsahu kurzu rovnou k dispozici bez postupného odkrývání. Vše na vás čeká uspořádané v Průvodcích ve skupině kurzu. 

  • Navíc budete mít stále spoustu času a prostoru na studium, kvašení a případné otázky.
     

V čem je online kurz s podporou ve FB skupině jiný než živý?

  • Probereme v něm mnohem více technik, receptů a inspirace, než bychom mohli v jednom živém kurzu. Potřebovali bychom na to tak čtyři a vaší praxi mezitím.

  • Procházíte kurz ve vlastním tempu a podle svých časových možností a z pohodlí vašeho domova.

  • Sami si vyberete, jaké ovoce a kvašenosti vás osloví, a ty pak uděláte.

  • K obsahu se můžete opakovaně vracet.

  • Mnohem větší prostor pro vaše otázky i konzultace. V živém kurzu se jim tolik věnovat nemůžeme. Vychytáme tak konkrétní chyby či případné nezdary při přípravě, kvašení i skladování.

  • Větší interakce mezi mnou a účastníky i účastníky mezi sebou. Prostě se vytvoří společná kvasicí parta. Mnohé načerpáte i z otázek a inspirace ostatních účastníků. 

  • Výrazně nižší cena. 

  • Oproti živému kurzu nemůžete ochutnávat moje výrobky, zato svoje, podle svých chutí připravené.

Máte ještě další otázky? Sem s nimi!

Napište mi na denisa@divozenkavkuchyni.cz, na Messenger 
Divoženky v kuchyni nebo rovnou volejte na
 733 755 780.

Těším se s vámi už brzo na kvašenou!
Denisa, Divoženka v kuchyni

IMG_8459.JPG

Neváhejte a pojďte se společně slaně prokvasit létem, kdy je čerstvého ovoce dostatek a je v nejlepší kondici. 

Přihlašování na rok 2022 bylo uzavřeno. Další příležitost bude v létě 2023.

Registrovat se můžete na odkazu níže.