top of page

Chcete společně projít ovocnou sezónu a naučit se vyrábět slané kvašenosti v čele s variacemi na olivy a umeocty?

Baví vás spojení sběru s kvašením a přejete si rozšířit své chuťové, fermentační i samozásobitelské obzory?

_MG_9671_edited.jpg

Naučím vás proměnit pěstované i plané ovoce na famózní kyselo-sladko-slané kvašenosti, při jejichž ujídání budou všichni vrnět blahem a nebudou věřit, že jste je vyráběli z místních zdrojů.

 

Stejně jako vy nevěřícně koukáte a mlaskáte při mých ochutnávkách.

V oblíbeném a jedinečném on-line kurzu s podporou se seznámíte s technikami kvašení ovoce naslano a otevřou se vám dveře do další galaxie nekonečného vesmíru fermentace.

Věřím, že mléčně kvašené ovoce, "olivy", "umeocty" a další ovocné kvašenosti vaše sběry, fermentační experimentování a vaření neuvěřitelně obohatí. Až poznáte to nečekané a přitom vyrovnané a lahodné spojení sladké, kyselé a slané chutě, budete šťastně ztraceni...

Na ovoce už se nikdy nebudete koukat stejnýma očima! Vaše fantazie se roztočí na plné obrátky a vy se budete odvážně a radostně vrhat, v očekávaní chuťových zážitků, na kdejakou bobuli!

_MG_9687.jpg

 Pojďme společně naložit třešně, meruňky, rybízy, švestky, kdoulovce, dřínky, špendlíky, bezinky, trnky a další na jedinečné kvašené výrobky, které si v obchodě nekoupíte!

IMG_7290_edited.jpg

LETNÍ ŠKOLA SLANÉHO OVOCNÉHO KVAŠENÍ

IMG_6782_edited.jpg

Díky "Letní škole slaného ovocného kvašení":


  • Objevíte novou chuťovou škálu a neuvěřitelné možnosti propojení sběru a kvašení místního ovoce.  


  • Naučíte se postupy fermentace ovoce naslano: mléčně kvašené ovoce, variace na olivy, umeboshi a umeocet.


  • Dozvíte se, do jakých jídel se konkrétní ovocné kvašenosti hodí a jak je v kuchyni používat.


  • S podporou a povzbuzením projdete skoro celou ovocnou sezónu, pěkně krok na krokem, bobuli za bobulí.
     


  • Celé léto se budete moct na cokoliv ohledně slaného kvašení ovoce zeptat a své kvašenosti konzultovat.


  • Dostanete pořádnou dávku inspirace, nadšení a radosti ze soudku fermentace a sběru.


  • Budete o něco více koukat kolem sebe, budete soběstačnější a třeba si ty místní "olivy" a "umeocty" zamilujete více než ty zdaleka.
     

Jmenuju se Denisa Šimlová. Kvašení a sběru všeho jedlého jsem nevyléčitelně propadla. 

 

Svým nadšením, fantazií a lehkostí chci nakazit i vás!

 

Fermentační zkušenosti propojuju se znalostí divokých bylinek a jedlých darů přírody. Ukazuju, jak se dá žít a jíst v souladu se sezónami.

 

Vše nasbírané a řádně prokvašené pak používám v kuchyni a vy se mnou můžete taky! 

_MG_9703_edited.jpg

Brzo po dokvašení prvního zelí mě začaly lákat další fermentační techniky. Dnes kvasím zeleninu a bylinky, ujíždím na kimči, vyrábím ovocné octy, fermentované nápoje, omáčky a pasty, užívám si kvašení v medu i naše umeocty a neobvyklé "olivy",  hraju si s misem... 

Přípravu slaných ovocných dobrot vnímám jako další krok po "základním" kvašení zeleniny. Krok, který nabízí neuvěřitelné chuťové a sběračské možnosti.

Těším se, jak malá (divoženka), až vám předám své slaně-ovocné zkušenosti, pořádnou porci nadšení, jedinečných nápadů a podpořím vás v pokročilejším kvašení.

Podrobný popis kurzu

Letní školu slaného ovocného kvašení jsem připravila především pro pokročilejší kvasící, kteří si chtějí užít společné objevování a experimentování a naučit se nové fermentační techniky. Pokud si nejste svou pokročilostí jisti, mrkněte na "Odpovědi na nejčastější otázky" níže.

  • ​Kurz je koncipován jako dlouhodobý s podporou, abychom maximálně využili skoro celou ovocnou sezónu a minimálně se stresovali.

  • Teoreticky i prakticky probereme kvašení ovoce naslano: se zeleninou, samotné, jako olivy, umeboshi a umeocet. Úspěšné i to, co šlo na kompost.

  • Postupně se naučíte jednotlivé techniky výroby a pochopíte jejich specifika.

  • Ke každému způsobu pak dostanete několik konkrétních receptů a inspiraci na využití hotových kvašeností ve vašem vaření. 

  • Vše vám vysvětlím srozumitelně a jednoduše - obrazem a/nebo popisem, někdy i videem.

  • Celé léto se budete se moct na cokoliv ohledně kurzového kvašení ovoce zeptat a konzultovat svoje kvasící pokusy. 

Forma kurzu

  • On-line kurz ve členské sekci (na webu, bez FB)

  • Vlastní (krásné) fotografie.

  • Krátké příspěvky. 

  • Podrobná skripta v PDF.

  • Občasné doprovodné emaily.

  • Moje podpora a konzultace kvašeností. 

  • Neformální a přátelská atmosféra. Hravost a nadšení.

 

IMG_3243.JPG

Kdy

  • léto 2024, od 1. 6. do 31. 8.

  • Všechny výukové příspěvky, rozsahem odpovídající 3 týdenního kurzu, budou ke studium najednou. Kurzem procházíte ve vlastním tempu.

  • 3 měsíce podpory, do konce srpna, k tomu. 

  • Přístup do členské sekce vám zůstane 2 roky od zaplacení.  

Co říkají účastníci předchozích běhů Letní školy?

"Chtěla jsem ti říct, že to zpracovávání ovoce naslano je naprosto super. Jakože je to vesmírný objev prostě! Cítím, jak moc tu kyselou chuť potřebuju, ale nikdy jsem toho nesnědla "jen tak" dostatek a hlavně (kromě citrónu, kvašené zeleniny a kupovaného umeocta) jsem moc nevěděla, jak ji dostat do každodenního jídelníčku v takové vysoké míře. A ovoce naslano je prostě dokonalá "příloha" k téměř každému jídlu. Vajíčko s chlebem už si bez toho nedokážu představit, rýži jsem už dlouho milovala s pickles (ale komu se má furt chtít strouhat), ke každé bílkovině mi to vyloženě sedí, k většině příloh taky... prostě dokonalá "třešnička" skoro ke každému jídlu a cítím, jak moc mi to dělá dobře!"         Magda K.

"Kurz mě provedl metodami fermentace ovoce na slano, všechny postupy byly velmi srozumitelně popsané, ale zároveň Denisa dává prostor vlastnímu experimentování. Absolvování kurzu je pro mě dalším krokem k poznávání jedlých darů našich zahrad a krajiny a k jejich zpracování. Objevila jsem pomocí kurzu chutě, které by mě ani nenapadlo, že mi budou chutnat...a chutnají!"        Jitka H.

Kurz je objevný, stále překvapující. Vedený se 100% péčí a svědomitostí. Denisa tak krásně nadchne. Každý den jsem se těšila na nový příspěvek. Vše jednoduše, prakticky vysvětlí. Též srozumitelně fungování, proč, jak... přehledné postupy, fotodokumentace aktuální i časosběrná. Těším se na téma následného využití. Je pro mě radostná a nej investice. Díky moc za tenhle nový kurz          Eva Š

Letní kurz kvašení ovoce bezesporu ocení všichni, kdo milují kvašenosti a chtějí zkusit něco nového. Denisa je kvasíci mistryně, a na její rady a recepty, co kombinovat, se dá 100% spolehnout. Kurz je nabitý informacemi. A dokonce se dozvíte i to, jak v Česku vyrobit japonské umeboshi. Doporučuju!       Veronika M.

Jsem unešena rozsahem Denisiných fermentačních znalostí. Sleduji se zájmem Denisu na Instagramu, absolvovala jsem již druhý její kurz a její sdílení o fermentaci je taaak nakažlivé. Postupy na sladko-slané kvašení jsou srozumitelné a hned jsem měla chuť skoro všechny vyzkoušet. Líbí se mi, že po kurzu mám k dispozici podklady i v pdf (po vytištění po ruce), takže pak nemusím návody lovit někde počítači.       Hana Z.

IMG_8459.JPG

Neváhejte a pojďte se společně slaně prokvasit létem, kdy je čerstvého ovoce dostatek a je v nejlepší kondici. 
 

Odpovědi na nejčastější otázky

Přijde mi, že jsem stále na začátku. Bojím se, že je pro mě kurz moc pokročilý...

  • Kurz je pro vás vhodný, pokud jste zvládl/a nakvasit alespoň několik skleniček zelí nebo jiné zeleniny. Nepotřebujete speciální vybavení, kultury ani ingredience.

  • Vše je vysvětleno jasně a srozumitelně. Budu na vaše otázky odpovídat tak dlouho, dokud tomu nebudete rozumět.

  • Pokročilost kurzu spočívá v tom, že se podrobně nevěnujeme základům kvašení (nádobám, solení, zatěžování, plísni), jako to děláme v základním kurzu, a kurz je více experimentální.

  • Pokud se ně něj necítíte, můžete si zdarma stáhnout skripta kvašení zeleniny nebo se můžete přihlásit ke samostudiu na kurz kvašení zeleniny.

 

Je pro mě kurz vhodný, i když nemám kdy a kde ovoce sbírat? Má to smysl, i když u nás většina ovocných stromů a keřů zmrzla?

  • Pokud vás to láká, určitě ano. Ovoce můžete klidně koupit na trhu nebo dovážené v obchodě. Maximálně se vám nepodaří u všeho trefit ideální zralost. Hlavní je, že si to vyzkoušíte a osaháte.

  • Co se letošních mrazů týče, popravdě mi přijde, že na nové experimenty je lepší rok, kdy ovoce není tolik. Díky tomu máte více času a prostoru na zkoušení nového. Když je ovocná záplava, člověk je kolikrát rád, že úrodu stihne zpracovat, a spíš sahá k osvědčenému. Vyzkoušeno na vlastní zahradě :) 

  • Získané techniky a dovednosti navíc můžete zkoušet v dalších letech, kdy už ovoce bude(te mít) více. 
     

Musím být připojená/ý v konkrétní čas? Bojím se, že to kvůli práci/dětem/dovolené nezvládnu.

Během kurzu budu na dovolené, nevadí to?

  • Kurz neprobíhá v "reálném" čase, můžete jím procházet ve vlastním tempu, kdy se vám to bude hodit. Klidně i opakovaně.

  • Pokud byste z nějakého důvodu kurz nestíhali, můžete se k obsahu kdykoliv vrátit. 

Neuteče mi něco, když se přihlásím až později v létě? 

  • Co se výuky týče, tak určitě ne. Vše na vás pěkně počká uspořádané v kurzu.

  • Uteče vám maximálně nějaké to ovoce. Takže čím dříve, tím lépe :)

  • Určitě budete mít stále spoustu času a prostoru na studium, kvašení a případné otázky.
     

V čem je online kurz s podporou jiný než živý?

  • Probereme v něm mnohem více technik, receptů a inspirace, než bychom mohli v jednom živém kurzu. Potřebovali bychom na to tak čtyři a vaší praxi mezitím.

  • Procházíte kurz ve vlastním tempu a podle svých časových možností a z pohodlí vašeho domova.

  • Sami si vyberete, jaké ovoce a kvašenosti vás osloví, a ty pak uděláte.

  • K obsahu se můžete opakovaně vracet.

  • Mnohem větší prostor pro vaše otázky i konzultace. V živém kurzu se jim tolik věnovat nemůžeme. Vychytáme tak konkrétní chyby či případné nezdary při přípravě, kvašení i skladování.

  • Výrazně nižší cena. 

  • Oproti živému kurzu nemůžete ochutnávat moje výrobky, zato svoje, podle svých chutí připravené.

Máte ještě další otázky? Sem s nimi!

Napište mi na denisa@divozenkavkuchyni.cz nebo rovnou volejte na 733 755 780.

Těším se s vámi už brzo na kvašenou!
Denisa, Divoženka v kuchyni

bottom of page