top of page
  • Denisa

Křupavé jablečné chipsy


Od té doby, co nám pan kamnář postavil kachlový sporák, se nám otevřely nové, nejen kulinářské, možnosti. Můžeme najednou topit, ohřívat vodu, vařit polévku, péct zeleninu a sušit oblečení. Je to čirá radost!


Díky sporáku jsme taky s divoženkami začaly sušit ovoce pěkně postaru. V otevřené troubě. Na rezavé kovové mřížce od kamarádky i plastových tácech ze sušičky. Funguje to o dost jinak, než v sušičce, kterou používáme v létě ve velkém. Nesmíte zapomínat na teplotu trouby, jinak se vám může stát, že křížaly budou spálené a plastová mřížka natavená (vyzkoušeno!).


Víte, že sporák dostal své jméno, protože šetří, tedy spoří, dřevo? Díky němu hospodyňky nemusely rozdělávat oheň v černé kuchyni a roztápět chlebovou pec. Mohly naráz vařit i péct, nevídané!


Křížaly, pěkně do křupava usušené


Křížaly z jablek děláme už dlouho. Letos jsme díky sporáku přišly malou, ale velmi vítanou obměnu: jablečné chipsy. Hádám, že vitamínů budou mít méně než jablka sušená tak akorát, jsou ale zase jemně karamelové, krásně křupavé a díky tomu chutnají prostě jinak než křížaly. Mají velký úspěch, slibuju!


Stačí, když ty vaše křížaly necháte sušit trochu déle než obvykle a pěkně je přesušíte. Do té doby než uplně vyschnou, začnou se lámat a křupat. Podaří se vám to, i když nemáte kachlový sporák. Třeba na topení, v sušičce nebo otevřené troubě. Ať vám to pěkně křupe.


PS: Tuhle kamarádka dokonce přinesla průmyslově sušené jablečné chipsy z obchodu, jdeme tedy s dobou...

 

Zajímají vás další recepty na zpracování jablek?


Divoženka v kuchyni každý rok zpracovává jablka o 106. Tady máte další jablečné recepty, stačí kliknout na odkazy níže:



bottom of page