Ajurvédská jablka na plech



Už jsou to dva roky, co jsem zveřejnila článek o Zázračné kurkumě a ajurvédských jablkách, která jsou neobyčejně lahodná, snadná a zdravá. Tahle jablka, osmahnutá na máslem s kořením, nám ani po letech nepřestala chutnat. Naopak vymýšlíme nové verze a použití, které se budou určitě hodit i vám.


Na podzim jsme měli opravdu neuvěřitelnou úrodu jablek (odhadem přes tunu). Po desítkách čerstvých jablek snězených jen tak, čerstvém i zavařeném moštu, křížalách, pergamenu, pyré, koláčích, povidlech, mnoha druzích octu i moštu na calvados jsem vymýšlela další způsoby, jak jich zpracovat větší množství naráz.


Jablka s máslem a kořením pečená


Díky tomu a novému kachlovému sporáku pro vás mám pečenou verzi ajurvédských jablek, která jsou snad ještě lepší než ta původní. (Ono to pečené ovoce je prostě vždycky skvělé.) Testováno na mlsném jazyku mém, našich divoženek i návštěv. Hodí se jako dezert, na kaše, do koláčů, štrůdlů a taštiček, na lívance i palačinky a můžete je klidně i zavařit do zásoby. .


Ajurvédská jablka v troubě jsou naprosto fantastická. Pečení totiž chuť jablek, másla a koření neuvěřitelně propojí. Určitě se po nich budete moct utlouct.


Pečená ajurvédská jablka


Porce: 1 plech

Příprava: 30 minut + 40 a více min. pečení


Suroviny:

  • jablka, odhadem 2 kg

  • máslo nebo kokosový olej, 2 PL/plech

  • hrst hrozinek

  • špetka soli

  • kurkuma, 1-3 ČL

  • špetka pepře

  • skořice, 1-3 ČL

  • případně strouhaný kokos


Jablka vykrájejte a nakrájejte na libovolně velké kusy a naplňte jimi plech. Menší se vám rozpadnou skoro na pyré, velké vydrží pečení v kuse. Přidejte ostatní ingredience.


Za občasného míchání pečte v troubě, dokud nebudou jablka měkká a chutě se nepropojí. Může to být jakkoliv dlouho mezi 40 min a několika hodinami. Při delším pečení se vám jablka rozpadnou a můžete z nich dokonce připravit kořeněná povidla.


Ajurvédská jablka můžete servírovat rovnou nebo je nechat odležet, to jsou pak ještě chutnější.

V lednici vydrží týden. Můžete je také zavařit do skleniček a vychutnat si je později

PS: Tohle je první ze série kratších článků a receptů, které pro vás letos na blog chystám. Doufám, že se vám budou líbit.


.